Održana tradicionalna makarska Biciklijada

2.6.09.

Piše i snimio: Joško Lopar


Ovogodišnja je Biciklijada okupila 595 sudionika, a najbrojniji su bili oni najmlađi. Treba li tome išta dodati? Biciklistički klub Makarska i Udruga Savjetovalište Lanterna, uz pomoć pokrovitelja i sponzora, zaslužni su za veselje koje je zavladalo u prijepodnevnim satima 30. svibnja na gradskoj rivi.Ako se za ijedno događanje može reći da je zračilo radošću življenja, onda je to sigurno makarska Biciklijada 2009. održana u subotu, 30. svibnja, na gradskoj rivi. Uvijek je to tako kada se na jednom mjestu okupe najmlađi, a s ciljem da se dobro i zdravo druže te zabavljaju. No nisu bili samo oni. Sedma po redu Biciklijada u organizaciji Biciklističkog kluba Makarska i Udruge Savjetovalište Lanterna ove je godine okupila 595 sudionika svih uzrasta, od onih najmlađih pa sve do njihovih roditelja te baka i djedova. Osnovnoškolci su bili najbrojniji, ali nije nedostalo ni roditelja, sportaša, turista i građana koji su se na startu ispred zgrade Gradskog poglavarstva pojavili na biciklima, rolama i romobilima. Dva kruga vožnje oko središta grada, osvježenje uz sokove, vodu, krafne i peciva pa lutrija u kojoj nije bilo gubitnika, a sve to uz glazbeni program Gradske glazbe, skupine Dobra njega i Artemiju Stanić te najmlađe pjevačke nade Josipu Šabić, Maru Beroš, Marinu Mišković i plesnu skupinu No Face. Svi su bili sretni i zadovoljni, ali najsretniji je bio Leonardo Petric kojemu je lutrija donijela vrijednu prvu nagradu – novi bicikl! Uspevši se na pozornicu uz raspoloženog Joška Marču, voditelja programa, Leonard nije skrivao radost zbog osvojene nagrade.Ovogodišnja je Biciklijada održana pod pokroviteljstvom Grada Makarske, Turističke zajednice Grada Makarske, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi koji su uz brojne sponzore omogućili ovo prekrasno događanje. Svi sudionici dobili su crvene majice s logotipom Biciklijade koji je osmislio Nikola Rica, a podijeljeno je i 200 svjetala za bicikle te 80 zaštitnih kaciga. Ono što svakako treba naglasiti je edukativni karakter manifestacije čiji je osnovni poticaj promicanje zdravog načina življenja i odgovornijeg ponašanja u prometu. Surađujući već 10 godina, na ovom i sličnim projektima za mlade i najmlađe, BK Makarska i Udruga Lanterna se predstavljaju kao izvrsni organizatori i značajni partneri u osmišljavanju kreativnih i korisnih sadržaja. Upravo takvi programi koji mogu zainteresirati, a Bicklijada je dokazala da može, najmlađe i mlade su oni koji nam najviše nedostaju. A sve to i više je nego dovoljan razlog da se organizatoru upute sve čestitke i priznanja za trud. Treba podsjetiti kako je Biciklijada istodobno i dio projekta „Izaberi nešto za sebe“ kojega Udruga Lanterna, koja ove godine slavi 10 godina rada, provodi već šest godina.Razvijanje ekološke svijesti


Biciklijada je u stvari počela već dan ranije u petak kada je, s početkom u 19 sati, održana radionica pregleda i podešavanja bicikla za sudionike. Tom prigodom održana je i projekcija fotografija s prijašnjih Biciklijada. Na sam dan održavanja promet gradskom rivom bio je zatvoren za sve osim sudionike Biciklijade od 7 do 12 sati pa se može kazati kako su bar na nekoliko sati, na radost svih okupljenih, zavladala ekološka prometala. U tom dijelu treba pohvaliti i djelatnike Policijske postaje Makarska koji su svoj dio posla odradili na najbolji način. Ekološka poruka s plakata Biciklijade kao i poziv na nošenje zaštitne kacige samo su još jedan dokaz o tome kako ova manifestacija, osim zabave i druženja (što je jednako važno), ima za cilj razvijanje prometne kulture, ali i ekološke svijesti.Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.