Održana prva radionica u sklopu izrade Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) Grada Makarske

U sklopu izrade Akcijskog plana energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) Grada Makarske do 2030. godine danas je u dvorani Arte održana prva u nizu radionica namijenjena javnom i gospodarskom sektoru. Akcijski plan predstavlja dokument koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificira te daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na gradskoj razini. Akcijski plan se fokusira na dugoročne utjecaje klimatskih promjena na područje lokalne zajednice, uzima u obzir energetsku učinkovitost te daje mjerljive ciljeve i rezultate vezane uz smanjenje potrošnje energije i emisija CO2. 

Sve sudionike pozdravio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

– Još u predizbornoj kampanji govorili smo da želimo zelenu i održivu Makarsku jer s obzirom na klimatske promjene kojima smo sve više izloženi svima nam je jasno da alternative nema. Zato mi je drago što smo u tako kratkom vremenu uspjeli pokrenuti izradu ovog važnog dokumenta koji će nam kroz analizu stanja pokazati gdje se točno nalazimo i koje konkretne mjere moramo poduzeti kako bi Makarska sutra bila među gradovima koji će prednjačiti u korištenju obnovljivih izvora energije. Za kvalitetnu analizu stanja nužna je uključenost svih dionika i zato i ovim putem pozivam sve građane da se uključe i daju svoj doprinos, istaknuo je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović podsjetivši na anketu namijenjenu kućanstvima koja se i dalje može ispuniti putem linka https://forms.office.com/r/qZ05vgKkiW.

Radionicu su vodili Daniel Rodik i Martina Cvetković, predstavnici firme firma Sensum d.o.o iz Rijeke koja je zadužena za izradu SECAP-a  za Grad Makarsku.

 -S obzirom na trenutnu situaciju sa poskupljenjem energenata smatramo da je izuzetno važno ovaj Plan izraditi kvalitetno i participativno kako bi što prije rezultirao nizom mjera koje će smanjiti emisiju stakleničkih plinova i doprinijeti kvalitetnijem životu navedenih gradova. Provedba mjera ublažavanja iz plana izravno će utjecati na manje troškove za energiju u zgradarstvu, javnoj rasvjeti i prometu, a istovremeno planom će se definirati mjere za bolju prilagodbu na negativne učinke klimatskih promjene, naglasila je Martina Cvetković.

Izrada Akcijskog plana sufinancirana je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 40 % ukupne vrijednosti investicije, odnosno sa 35.250,00 kn putem javnog poziva za neposredno sufinanciranje radnih podloga za izradu Programa ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja ili radnih podloga za izradu akcijskih planova energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) i/ili izvješća o njihovoj provedbi.

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.