Odličan odaziv: Preko 200 građana obavilo besplatne preglede usne šupljine

U povodu Mjeseca svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata danas su u na Trgu 156. brigade Hrvatske vojske organizirani besplatni preventivni pregledi kojima se odazvao velik broj građana. Obavljeno je preko 200 pregleda, a o važnosti prevencije dovoljno govori činjenica da je čak 20% građana upućeno na daljnju liječničku obradu.

Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o karcinomu usne šupljine, glave i vrata organizirao je Grad Makarska u suradnji s Kliničkim bolničkim centrom Split i Medicinskim fakultetom u Splitu. Preglede su obavili doc. Livija Cigić, dr.sc. Daniel Jerković, dr. Ante Pojatina, dr. Ante Mihovilović. dr. Andrija Radoš, sestra Darija Bošković sa Zavoda za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Split.

Za ovu priliku Gradsko društvo Crvenog križa Makarska osiguralo je medicinske stolice i šator te rasporedio članove svog interventnog tima, a u organizaciji pregleda pomogla je i ordinacija dr. Tanje Vranješ iz makarskog Doma zdravlja.

Preventivni pregledi od iznimne su važnosti jer se karcinom usne šupljine najčešće otkriva u uznapredovalom stadiju kada su terapijske mogućnosti smanjene, a prognoza znatno lošija. Postupak ranog otkrivanja vrlo je jednostavan, a sastoji se od pregleda oralne sluznice koji se provodi u okviru rutinske liječničke kontrole ili samopregledom. Cilj akcije je podići svijest i razinu znanja građana o ovoj bolesti, ukazati na rizične čimbenike koji utječu na ovu bolest i upozoriti na važnost redovitih pregleda u svrhu što ranijeg otkrivanja bolesti.

Gradonačelnik  Makarske Zoran Paunović koji se i sam odazvao akciji i obavio pregled, izrazio je zadovoljstvo odazivom građana koji su danas u centru Makarske imali mogućnost za besplatan pregled i razgovor sa vrhunskim specijalistima. Najavio je kako će Grad Makarska i dalje raditi na sličnim akcijama s ciljem omogućavanja građanima što šireg spektra specijalističkih usluga koje bi se već sljedeće godine organizirale u sklopu ,,Mjeseca zdravlja''.   

Foto Željko Fistanić

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.