Odličan odaziv na akciju ,,Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo'': Javna površina na gradskoj plaži oplemenjena autohtonim dalmatinskim biljem

U Makarskoj su volonteri koji su se odazvali na poziv JU PP Biokovo i Savjetovališta Lanterna kako bi u hvale vrijednoj akciji pod nazivom “Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo” oplemenili prostor, na javnoj gradskoj površini ispred hotela Dalmacija zasadili 56 stabala 26 biljnih vrsta. Došli su jutros na akciju i prije najavljenog starta u želji da pridonesu uljepšanju svojega grada.

U ime domaćina i organizatora volontere i ostale sudionike akcije pozdravio je Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo, a više o samoj akciji rekla je Ivana Gabrić, biolog-ekolog iz JU PP Biokovo. Krajobrazni arhitekt Igor Belamarić je pojasnio važnost odabranih autohtonih biljki te pokazao kako se one sade naglasivši važnost uređenja vrtova sadnjom upravo ovdašnjim biljkama.

Prvu volontersku akciju “Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo” organizirali su JU PP Biokovo sa Savjetovalištem Lanterna, Gradom Makarska, Pogonom za obavljanje komunalnih djelatnosti, krajobraznim arhitektom Igorom Belamarićem i tvrtkom Apfel koja je odabrala upravo ovu lokaciju za sadnju bilja. Akcija Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo je osmišljena u JU PP Biokovo povodom Planeta zemlje.

“Prikupili smo prijedloge svih subjekata o javnim površinama ili privatnim, koje žele da se urede a nemaju dovoljno resursa. Pozvali smo stanovništvo da predlože lokaciju te nakon dobivenih prijedloga odabrali ovu lokaciju koju je predložila tvrtka Apfel. Prostor je uz samu šetnicu a bio je neuređen. Grad se u startu uključio u akciju i financijski i s tehničkom podrškom. U akciji sudjeluje komunalni pogon koji preuzima brigu, uz pomoć volontera, za održavanje površine. Prostor smo zamislili kao jedan reprezentativan, radno nazvan, vrt Dalmacije kojim bismo pokazali mogućnost samoodrživog vrta u gradu Makarskoj u smislu uštede daljnjeg održavanja, istaknula je Ivana Gabrić stručna suradnica, biolog-ekolog. Otkrila je da će se ova akcija nastaviti. Sljedeća je planirana na prostoru iznad stambenog naselja iznad centra Sv. Nikola.

Igor Belamarić, krajobrazni arhitekt naglasio je kako je počašćen pozivom jer je to potvrda da ljudi žele imati autohtone dalmatinske vrtove koji su samoodrživi. “Želimo na maloj površini urediti jedan reprezentativni dalmatinski vrt s biljkama koje se isključivo mogu naći u Dalmaciji. Želimo u principu imati samo naše biljke pa smo tako napravili izbor od 30 tak rodova naših biljki. Hibiskus, šipak, artičoka, tamaris,smokva… Nadopunjavat ćemo vrt kolekcijom dalmatinskog bilja. Veliko je zadovoljstvo što će ovaj prostora biti mjesto u kojem ćemo uživati mi, ali i naši gosti jer oni žele ovdje dok šetaju uz plažu u Makarskoj vidjeti šipak, maslinu ,osjetiti miris dalmatinskog bilja. Uz sve blagodati koje takav vrt pruža on je i samoodrživ, istaknuo je Belamarić.

Na kraju ove uistinu lijepe akcije organizatori su se zahvalili svim sudionicima, a prvenstveno volonterima kojima su podijelili zahvalnice za sudjelovanje. Na kraju, zasluženo svi su se okrijepili zajedničkom marendom.

Janja Glučina

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.