Od 31. svibnja do 3. lipnja: Europski tjedan održivog razvoja u Makarskoj

I ove godine, a na inicijativu gradskih udruga, Makarska će se pridružiti velikom broju europskih gradova u obilježavanju EUROPSKOG TJEDNA ODRŽIVOG RAZVOJA - inicijative koja ima za cilj poticati i učiniti vidljivijima aktivnosti, projekte i događanja koja promiču održivi razvoj.
Nositelji aktivnosti Makarske unutar Europskog tjedna održivog razvoja imaju za cilj djelovati na podizanje razine svijesti svih naših sugrađana kao i na donositelje odluka o važnosti održivog razvoja kao okvira za oblikovanje politika i strategija kontinuiranog gospodarskog i socijalnog napretka, bez štete za okoliš i prirodne izvore bitne za budućnost čitave lokalne zajednice.
Svrha organizacije ovog događaja je nastojanje da se daljnjim strateškim odlukama pristupa principima i načelima održivog razvoja kako bi naš grad postao kvalitetnije mjesto za život.
U tjednu održivog razvoja tako sudjeluju: Udruga Sunce, GI Ruke za bolju Makarsku, Savjetovalište Lanterna, Biciklistički klub Makarska, Udruženje umirovljenika, JU Makarska razvojna agencija MARA i Makarski komunalac d.o.o.

PROGRAM

Radionice: Obnovi i ponovno upotrijebi (Recycle & Reuse)

1.6. 2017. (četvrtak) - Astro park, od 9,00 do 10,00 sati


DAUP Orion Predavanje: Sprječavanje svjetlosnog onečišćenja

Astro park, od 9,00 do 19,00 sati
Sudjeluju: Biciklistički klub Makarska, Zadruga „Okusi doma“ Zagreb, Ana Gaće Tadić, Olja Luetić, Udruga umirovljenika, Makarski komunalac d.o.o., JU Makarska razvojna agencija MARA, CO Bonaći, OŠ Stjepana Ivičevića, Dječji vrtić Biokovsko zvonce

Aktivnosti: radionice na otvorenom "pod šatorom" na Astro-parku u Makarskoj, na kojima će se prezentirati različite ideje kako od odbačenih stvari (papira, tekstila, drva, metala i auto guma) napraviti uporabne i dekorativne predmete; kako od ostataka hrane napraviti ukusne obroke; kako jednostavno popraviti male kućanske aparate; kako popraviti bicikle.
Uz stručno i kreativno vodstvo svake pojedine radionice, polaznici će naučiti i imati priliku sami od svakodnevnih uporabnih predmeta i nakon „roka trajanja“ izraditi dopadljive skulpture, korisne uporabne predmete, kako im dati novi život, reciklirati i upotrijebiti ih ponovo.
Cilj, ali i poruka radionica je podučiti kako nije nužno uvijek kupovati nove proizvode te kako se mogu kvalitetno iskoristiti stare, već upotrjebljene stvari.
Makarski komunalac d.o.o. će održati radionicu o procesu recikliranja. Što se događa s predmetima koje ne možemo ponovno iskoristiti? Kako od otpada se dobiva korisna sirovina? Kroz primjere polaznicima će se pokazati kako se od odbačene plastike, stakla, papira i metala dobivaju sekundarne sirovine koje se mogu ponovno koristiti, te što se događa s otpadom koji se pomiješan odlaže na odlagalištima i zašto je važno razdvajati otpad.
Cilj ovih radionica je građanima pojasniti proces recikliranja i prikazati važnost odvojenog odlaganja otpada (razvrstavanje) i korištenja reciklažnog dvorišta.

Nositelj: Udruga Sunce
Donator: Grad Makarska

Biciklijada
3. 6. 2017. (subota) – Gradska riva – 9,00 sati

Tradicionalna Biciklijada događaj je u organizaciji Savjetovališta Lanterna i Biciklističkog kluba te jedna od najvećih manifestacija te vrste u Republici Hrvatskoj. Na Biciklijadi rado sudjeluju sve dobne skupine naših sugrađana. Prošlogodišnja Biciklijada okupila je 620 sudionika, a Biciklijada 2015. čak 705. Biciklijada potiče solidarnost u odnosu prema prirodi te ekološku osviještenost, a jedan od ciljeva je i kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih. Promoviranje korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva za čitave obitelji je doprinos očuvanju i brizi za okoliš.


Nositelj: Savjetovalište Lanterna i Biciklistički klub Makarska
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.