Od 19. do 21. kolovoza: 8. Makarska Jazz festival otvara Elvis Stanić Group

Ovogodišnji Makarska Jazz festival, 8. po redu, održat će se od 19. do 21. kolovoza na Spomeniku revoluciji na Glavici. Festival otvara  Elvis Stanić Group, drugu večer makarsku publiku očekuje koncert gitarističkog benda ''9OF3'', a festival će završiti koncertom Ante Gelo benda.

Svi koncerti započinju u 21,00 sat, a cijena ulaznice je 30 kuna. Za ulaz je potrebna valjana Covid potvrda ili negativan PCR test. Besplatno antigensko testiranje za posjetitelji će moći obaviti već od 19,00  sati na mjestu održavanja koncerta, najavili su organizatori iz udruge Adria.

Ovogodišnji festival otvara Elvis Stanić Group, jazz fusion skupina koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama. Dobitnici su 16 Porina za jazz glazbu i mnoštva drugih glazbenih nagrada. Skupina izvodi originalni moderni jazz, prelazeći granice tradicionalne i latino glazbe, a predvodi je jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša i najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije – Elvis Stanić. Uz Elvisa Stanića, na koncertu će nastupiti Alba Nacinovich - vokal Marko Lazarić - bubnjevi Damjan Grbac - bas gitara Davor Dedić - klavijature.

Drugu večer 8. Makarska Jazz Festivala  nastupit će bend ''9OF3'' koji je za istoimeni album ove godine osvojio tri kipića najprestižnije hrvatske glazbene nagrade Porin.''9OF3'' je glazbeni projekt dugogodišnjih prijatelja  Ivana Pešuta, Bruna Kovačića i Miroslava Lesića Lesique-a, poznatih  imena hrvatske glazbene scene koji su udružili  svoje  umjetničke snage i napravili ovaj sjajan gitaristički projekt. Na bini će im se pridružiti i ritam sekcija  - Vedran Ružić na basu i Dušan Kranjc na bubnju.

Treću  i posljednju večer makarska publika uživat će u vrhunskoj svirci Ante Gelo benda, jednog od najaktivnijih all-around ansambla u Hrvatskoj sastavljenog od vrsnih glazbenika. U Makarskoj će se predstaviti sa sjajnim vokalima i instrumentalistima u sastavu Alen Đuras, Iva Ajduković, Goran Kovačić, Robert Vrbančić, Mario Klarić i Ante Gelo.

Ono što publika može očekivati u Makarskoj je punokrvna svirka i uživanje u open air ljetnoj večeri  sa sjajnim vokalistima i instrumentalistima. Program koji ćemo izvoditi je svakako dio svjetskog opusa jazz standarda, ali i nečeg što je dio habitusa Gelo banda, s naglaskom na hrvatske autore i neke od najljepših pjesama iz pjesmarice Olivera, Runjića, Stanića, Fiamenga, promišljenih na džezistički način.

Ante Gelo je jedan od napoznatijih, višestruko nagrađivanih hrvatskih gitarista, kompozitora i aranžera, ujedno i umjetnički direktor, pokretačka snaga, i duša Makarska Jazz festivala. Surađivao je sa gotovo svim etabliranim imenima naše i strane glazbene jazz i popularne glazbe.

Podsjetimo, pilot projekt Makarska jazz festivala održan je 2014.Izvrsne reakcije publike, medija i glazbenika potaknule su organizatore, udrugu Adria, na osmišljavanje višednevnog međunarodnog jazz festivala čiji je umjetnički direktor postao Ante Gelo. Iz godine u godine, u drugoj polovici kolovoza, u Makarskoj gostuju renomirani jazz glazbenici među kojima su se našli i Vasil Hadžimanov i Mike Sponza, New York Gypsy All Stars, Roby Lakatos Ensemble, Boško Jović trio, Darko Rundek & HRT jazz orkestar, Tamara Obrovac, Gabi Novak, Matija Dedić, Amira Medunjanin, Zdenka Kovačiček, Soul Fingersi, Cubismo i mnogi drugi.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.