Obuku makarskih gradskih vijećnika obilježio dobar odaziv i radna atmosfera

Dvodnevnu obuku gradskih vijećnika koja se u petak i subotu održala u hotelu Meteor obilježio je dobar odaziv i prava radna atmosfera. Prvog dana, 8. studenog, na obuci je sudjelovalo čak 11 od 17 vijećnika na čelu s predsjednicom Gradskog vijeća Jagodom Martić, zamjenik gradonačelnika Miroslav Družianić, predstojnica Ureda gradonačelnika Lara Rakušić Ivanković, te dvoje vježbenika volontera iz gradske uprave koji se pripremaju za polaganje državnog ispita. Drugog dana se gradskim vijećnicima, kojih je u subotu bilo nešto manje, pridružio i Igor Batošić, županijski vijećnik.

Tijekom dvodnevnog treninga, uz informacije o novim zakonskim regulativama Europske unije koje direktno utječu na funkcioniranje lokalne samouprave, vijećnici su imali prilike zajedno učiti i rješavati komunalne probleme na konkretnim primjerima vezanim za grad Makarsku: u petak su to činili kroz igru 'Uredi grad po svom', a u subotu je najzanimljiviji dio bio simulacija sjednice Gradskog vijeća u kojoj su 'vlast' i 'oporba' raspravljali o konkretnom dnevnom redu.
Organizatori ovog hvalevrijednog treninga, čiji je glavni cilj što kvalitetniji i transparentniji rad Gradskog vijeća, su Grad Makarska, Udruga gradova i Zaklada Friedrich Ebert, najstarija politička zaklada u Njemačkoj. U ulozi predavača bile su Nives Kopajtich Škrlec, koordinatorica Ureda Udruge gradova te Dragica Kemeter, pročelnica Upravnog odjela za upravu Grada Čakovca.
Teme treninga bile su podijeljene u pet modula: Sustav i tijela lokalne samouprave, Odgovorno zastupanje interesa građana, Rad u Gradskom vijeću, Komunikacijske vještine i Financiranje lokalne samouprave. Poseban naglasak bio je na poticanju što bolje komunikacije među vijećnicima koja direktno utječe na kvalitetu rada Gradskog vijeća.
Ovogodišnja edukacija gradskih vijećnika u Makarskoj druga je po redu u proteklih osam godina otkad su se ovakvi treninzi počeli provoditi u Hrvatskoj.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.