Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti


Katedrala u plavom

Uz pomoć Grada Makarske, Općine Podgora i tvrtki Roche, Medilab i Bauerfeind, makarska Udruga dijabetičara obilježit će Svjetski dan šećerne bolesti, 14. studenog. U okviru programa obilježavanja toga datuma u Podgori je 6. studenog za sve zainteresirane mjeren šećer u krvi.
Akcija besplatnog mjerenja šećera i hemoglobina održat će se 13. studenog od 8 i 30 do 11 i 30 na rivi u Makarskoj. U programu je i zanimljiva akcija osvjetljenja katedrale u plavu boju kao simbol borbe protiv dijabetesa.
Inače, šećerna bolest je jedna od najraširenijih u svijetu. Prema statistikama Svjetske zdravstvene organizacije oko 300 milijuna ljudi u svijetu boluje od te bolesti. U medicinskim krugovima se smatra da je puno onih koji su oboljeli od šećerne bolesti, a da to ne znaju. Šećerna bolest ne boli i ukoliko se redovito ne kontrolira čovjek teško može otkriti oboljenje. Današnji tempo i način života pogoduju nastajanju, ali i širenju bolesti. Nezdrava prehrana, malo kretanja i stres glavni su uzročnici nastanka bolesti, mada i geni imaju svoju ulogu. Zato je potrebna kontrola šećera u krvi kako bi se utvrdila bolest te počelo s liječenjem Oni koji nemaju dijabetes također trebaju kontrolirati krv kako bi i dalje znali na čemu su i kako bi i dalje izbjegavali uzročnike nastanka ove podmukle bolesti. 


 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.