Obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode: Prva volonterska akcija „Obnovi svoj kvart i najbliže susjedstvo“

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi utjecali na podizanje svijesti o važnosti bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor 2003. je odlučio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

Iz Javne ustanove ,, Park prirode Biokovo'' napominju kako je ovogodišnji slogan Međunarodnog dana bioraznolikosti „Mi smo dio rješenja“ odabran kao nastavak prošlogodišnjeg zamaha na temu „Naša rješenja su u prirodi“. Hrvatska je po bioraznolikosti u samom europskom vrhu. Karakterizira je velika raznolikost staništa što je rezultiralo bogatstvom vrsta koje se očituje i u endemičnosti. Biokovo uz Velebit čini najvažnije središte biljnog endemizma u Hrvatskoj te je jedan od 20 nacionalnih parkova i parkova prirode u kojima se također ogleda prirodno bogatstvo Hrvatske. 

Čovječanstvo je suočeno s ekstremnim vremenskim prilikama uzrokovanim klimatskim promjenama, gubitkom bioraznolikosti, ekološkim katastrofama i pandemijom, a degradirani ekosustavi dodatno pogoršavaju negativne učinke klimatskih promjena, koje pak posljedično uzrokuju daljnju degradaciju ekosustava. Zdravi ekosustavi su osnovni preduvjet očuvanja zdravlja ljudi, pitke vode, kvalitetnog zraka, kvalitetne i zdrave hrane, lijekova, odjeće, učinkovitog odgovora na klimatsku krizu itd. Stoga moramo preispitati svoj odnos prema prirodi i zajednički djelovati u izgradnji budućnosti temeljenoj na prirodnim načelima, naglašavaju iz javne ustanove kojoj se ove godine u obilježavanju ovog važnog datuma pridružio i Grad Makarska.

Naime, u povodu ovogodišnjeg Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode Javna ustanova „Park prirode Biokovo“ će u suradnji sa Savjetovalištem Lanterna, Gradom Makarska, Pogonom za obavljanje komunalnih djelatnosti, krajobraznim arhitektom Igorom Belamarićem i tvrtkom Apfel d.o.o. organizirati prvu volontersku akciju uređenja javne površine koja je odabrana u sklopu akcije pokrenute povodom Dana planeta Zemlje. Akcija će se održati u subotu, 29.5., a o svim detaljima vezano uz akciju uskoro slijede daljnje obavijesti.

Upravo organizacijom i provedbom ovakvih akcija, koje uključuju i edukativnu komponentu, želimo naglasiti toliko potrebnu nadu, solidarnost i važnost suradnje na svim razinama s ciljem izgradnje održive budućnosti i života u skladu s prirodom jer i MI smo dio rješenja!, poručuju organizatori. 

 

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.