Obilježavanje blagdana sv. Florijana: DVD i Javna vatrogasna postrojba Grada Makarske kao dva prsta jedne ruke

U sklopu programa obilježavanja blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca i Dana vatrogastva danas je ispred DVD-a održano postrojavanje dijela pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grada Makarske i Javne vatrogasne postrojbe Grada Makarske, nove javne ustanove u Makarskoj koja s radom započela 1. siječnja 2020. i stalno zapošljava 26 profesionalnih vatrogasaca. Postrojavanje je održano u nazočnosti zamjenika zapovjednika Marija Čovića, gradonačelnika Makarske  Jure Brkana i predstavnika Javne vatrogasne postrojbe i DVD-a.

-Postoje tri institucije u ovom gradu koje su poznate van granica naše županije. Gradska glazba koja će uskoro proslaviti 200 godina postojanja, naš HRNK Zmaj koji će u srpnju proslaviti 100 godina i naš DVD koji je nedavno proslavio 85 godina. Od 1935. do danas makarski vatrogasci spasili su bezbroj života a o materijalnim dobrima da i ne govorim. Zato im svima od srca hvala. Hvala svim njihovim zapovjednicima koji su izgradili modernu i kvalitetnu postrojbu kojoj se dičimo u Makarskoj, županiji i cijeloj Hrvatskoj, kazao je Stjepan Eljuga, član Vatrogasnog vijeća koji je podsjetio na put od donošenja odluke o osnivanju od strane Gradskog vijeća do službenog početka s radom.

-JVP je službeno osnovana 15. travnja 2019. kada je na prijedlog gradonačelnika Jure Brkana donesena odluka na Gradskom vijeću pod predsjedanjem Marka Ožića Bebeka i to jednoglasno. Nakon toga je imenovano prvo Upravno vijeće u koje su kao članovi imenovani  Matko Andrijašević, Ivan Nemčić, Ljubomir Ljubičić i ja. U kratkom roku trebalo je izraditi sve zakonske i podzakonske akte na čemu smo kvalitetno radili uz pomoć  DVD-a i Odjela za društvene djelatnosti Grada Makarske. Danas raspolažemo sa osam vozila različite namjene  koja smo dobili od DVD-a. Sva vozila gotovo su u potpunosti opremljena opremom u skladu sa pravilnikom. U 2020-oj nabavljena je i vatrogasna prikolica za gašenje požara vrijedna 96.000 kuna. Znamo u kakvim uvjetima vatrogasci rade i naša je želja, a govorim u ime novog vatrogasnog vijeća, da oni budu zaštićeni. Pobrinuli smo se za nabavku najboljih odjela, cipela i kaciga, a nova oprema stići će već za 15-ak dana najavio je Eljuga čestitajući svima blagdan sv. Florijana.

Čestitkama se pridružio i Vanja Vranješ, predsjednik DVD-a Makarska.

-Iznimna mi je čast što su danas ovdje i pripadnici DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe koje skladno djeluju kao dva prsta na jednoj ruci. Naglasio bih da je 85 godina DVD-a u Makarskoj, da ne postoji intervencija gdje nismo bili u Dalmaciji  i u Hrvatskoj. Izuzetno smo dobro opremljeni. Imamo izvrsnu suradnju s gradonačelnikom i zamjenikom gradonačelnika koji imaju sluha za sve naše probleme i promptno ih rješavaju, dodao je Vranješ.

Gradonačelnik Jure Brkan ovom je prigodom Mariju Čoviću i Josipu Baričeviću simbolično predao i nove kacige koje će koristiti obje postrojbe nakon čega su položeni vijenci s a cvijećem na spomenik sv. Florijanu.

Na platou ispred hotela Osejava održana je prezentacija vatrogasne tehnike i vozila za građane. Prezentacija je nakratko prekinuta jer su za to vrijeme vatrogasci zaprimili poziv za intervenciju zbog čega su na teren izišla dva vatrogasna vozila, jedno DVD-a i jedno JVP-a. Srećom, radilo se o manjem požaru koji je brzo ugašen.

 

 

GRADONAČELNIK JURE BRKAN: OSNIVANJEM JVP UDVOSTRUČILI SMO SREDSTVA ZA VATROGASTVO I OSIGURALI BOLJE MATERIJALNE UVJETE

 

-O povijesti su govorili moji prethodnici a ja bih rekao kako ja vidim vatrogasce u Makarskoj. Nisam bio član DVD-a niti sam ikada sudjelovao u akcijama. A onda su se 2017. samo 9 dana nakon što sam preuzeo dužnost gradonačelnika dogodili katastrofalno veliki požari koji su pogodili cijelu Dalmaciju. U samo dva dana na Makarskoj rivijeri su izbila dva požara, jedan između Tučepi i Podgore i drugi između Tučepi i Makarske. Proveo sam dosta sati s vama na terenu i tek tada vidio kako funkcionira DVD tada na čelu s Draženom Glavinom, kako ste svi složni, profesionalni i koliko je požrtvovan posao koji radite za sve nas.

Jer jedno od najvećih blaga koje Makarska ima, a možda i najveće, ste upravo vi. Nisam imao nikakvu dvojbu da ono što imamo moramo podignuti na jednu još veću razinu i unaprijediti. Maksimum koji se iz gradskog proračuna prije osnivanja JVP izdvajao za vatrogastvo bio je 2,1 do 2,2 milijuna i više nije bilo moguće. Osnivanjem JVP taj iznos smo udvostručili, ali nismo htjeli zanemariti DVD nego smo pokušali napraviti tu sinergiju. Htjeli smo da DVD i JVP i dalje rade, ali pod punom opremom, uz bolje uvjete i sigurnost uz koju mogu obavljati svoje zadatke. Taj proces je potrajao, moji prethodnici su već spominjali uz čiju pomoć a ja bih spomenuo i zahvalio se pomoćniku ministra unutarnjih poslova Cvjetku Obradoviću koji nam je puno pomogao i koji nam je rekao: Ako ne krenete sada u javnu vatrogasnu postrojbu, nećete je više nikad osnovati. Bilo smo slikovito rečeno u zadnjem vagonu zadnjeg vlaka za osnivanje JVP-a.

Dvije godine nakon ostvarili smo svoj cilj. Uz dva milijuna koja daje Grad, RH svake godine daje 2,3 milijuna, DVD nije propao, svi surađuju, uključila se i naša Županija sa sufinanciranjem vatrogasnih vozila sa 20% pa smo prošle godine kupili i novu cisternu. Tek je prošlo 2 godine, a pomaci su već veliki. I na ovome neće stati. Drago mi je vidjeti da mladi ljudi, djeca u vama vide uzor i dive vam se. Sa novim kadrovima sigurno nećete imati problema, a na nama je da vam osiguramo materijalne uvjete, naglasio je gradonačelnika čestitavši blagdan svim vatrogascima i predstavnicima uprave .