Nova odluka o parkirnim zonama dostupna je na Internet stranici Grada

Zbog velikog broja upita građana, ovim putem obavještavamo da je nova odluka o parkirnim zonama, visini naknade parkiranja, povlaštenoj parking karti, rezerviranom parking mjestu i vremenu naplate na javnim parkiralištima u gradu Makarskoj dostupna na Internet stranici Grada Makarske na poveznici https://makarska.hr/javne-prometne-povrsine

Također, odluka je objavljena u Glasniku Grada Makarske br. 15/2022.

Podsjetimo, odluka je stupila na snagu 1. srpnja 2022., a donosi nekoliko značajnih novina koje su usmjerene smanjenju prometnih gužvi i lakšem parkiranju:

  • uređena su 2 parkinga(80-ak novih mjesta) za osobna vozila u Zadarskoj ulici - zemljište kuće Sunca i Ulici Molizanskih Hrvata, čime će se smanjiti pritisak na promet u mirovanju i  broj nepropisno parkiranih vozila na Zelenki i Bilom Brigu.
  • Uređeno je i novo parkiralište u Vukovarskoj ulici DC D8, južno od Crkve kraljice Mira na Zelenki, koje će uz 20 novih parkirališnih mjesta za osobna vozila, s parkingom u tzv. „Rupi“ biti namijenjeno i za parkiranje autobusa, uz zabranu parkiranja autobusa izvan tih parkinga.
  • Po prvi put u povijesti Makarske uređuje se točna procedura i naknada za ukrcaj i iskrcaj turističkih autobusa koji obavljaju prijevoz putnika na jednodnevni izlet, kao i iznos dnevne parkirne karte od 1.000,00 kuna za ta vozila. Ukrcaj i iskrcaj će biti moguć samo na točno određenim autobusnim stajalištima, uz vrijeme zaustavljanja na maksimalno 10 minuta. Iskrcaj i ukrcaj turista na drugim stajalištima je zabranjen, a nadzor nad provedbom vodit će komunalno-prometni redari, te su propisane i novčane kazne za prekršitelje.
  • Također, u cilju smanjenja pritiska na staru gradsku jezgru, te destimuliranja parkiranja u centru grada u turističkoj špici, povišen je iznos parkiranja u prvoj crvenoj zoni s 15 na 20 kuna za sat, dok je u ostalim zonama cijena ostala ista. Došlo je i do izmjene cijene strancima i turističkim iznajmljivačima za tjedne i mjesečne povlaštene karte.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.