Noć Velikog Brda i ove godine vrlo uspješna

Piše Joško Lopar
Snimili Joško Lopar i Željko Kovačić

VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE POGLEDATI U LINKU FOTOGALERIJA


Svako misto svoju feštu ima, a ni Veliko Brdo nije izuzetak. Štoviše, pučka fešta Velobrđana, iako tek druga po redu, u svemu opravdava svoje ime. U usporedbi sa sličnim manifestacijama koje se organiziraju u većim urbanim sredinama ovakve, uvjetno rečeno male lokalne fešte, odišu neposrednošću i veseljem što ga sa sobom nosi druženje onih koji se dobro poznaju. Istodobno nije lak zadatak u cijelu priču uvući i ljude sa strane kako bi i oni, bar nakratko postali dijelom vesele priče. A to Velobrđanima očito nije neki problem.


Upravo to se i očekivalo od Petra Vrkaša, udruge Velikog Brda i svih mještana koji su drugu po redu Noć Velikog Brda, u suradnji s TZ Makarska, učinili pučkom feštom u pravom smislu te riječi. Prošlogodišnja, premijerna, velobrdska noć bila je za svaku pohvalu i čini se kako je mnogima ostala u lijepom sjećanju pa je ove godine, bar je tako izgledalo, u Veliko Brdo došao još veći broj ljudi. Igre, iće i piće, pjesma i ples, ukratko sve što jednu feštu čini dobrom i opuštenom zabavom za sve. Ni bura koja je puhala nije omela organizatore i voditelja Joška Marču da brojnu publiku provedu kroz dinamičan i zanimljiv program. Odmah na početku, iznimno dobrim nastupom, sve okupljene oduševio je najmlađi naraštaj FA «Tempet», pod vodstvom Sanje Turić. U potpunosti zaslužen i iskren aplauz dobile su i plesne skupina mladih velobrđanka koje su nastupile nešto kasnije. Za pjesmu, ples i dobro raspoloženje, tijekom cijele večeri, pobrinula se skupina «Grosse Berge» predvođena braćom Gojak, a šlag na glazbenoj torti, pri kraju fešte, bio je spontani nastup Ante Gojaka – Mačkice s «okusom» legendarnog Tome Bebića.
Ćevapi, pljeskavice, skuše, lignje, pečena janjetina i kolači vrijednih domaćica, zalijevali su se pivom, vinom i sokovima, a igre su započele «Čunjevima za dicu» u kojoj je slavila Anđela Stanić osvojivši zlatnu medalju ispred Filipa Gojaka i Karla Turine. Potezanje konopa uvijek izaziva veliku pozornost i podiže atmosferu burnim navijanjem okupljenih, a kako i dolikuje dame su dobile prednost u borbi za oval pršuta i tri litre vina. «Smišnice» su pobijedile, a «Mačkice» su se morale zadovoljiti uzrečicom kako je važno sudjelovati. Nakon ljepšeg spola konopa su se prihvatile muške ekipe. «Domaći seljaci» bili su previše snažni za «Bosance» i «Night fuckere» te zasluženo osvojili svoj pršut i vino. «Lamura» je izazvala veliku pozornost i mještana i gostiju, a uz šije, šete do cijelog pršuta došli su Ivo Bašković i Vele Stojčevski ispred Ante i Vlade Baškovića. Nije se znalo gdje je više ljudi i gdje se jače čuje pjesma, na otvorenoj pozornici ili u mjesnoj gostionici gdje je cijelu večer vladala vesela i opuštena atmosfera. Pomalo je već otrcano ponavljati fraze poput «večer ili noć za pamćenje», ali fešta Velikog Brda svakako spada u tu kategoriju. Bravo za Velobrđane, bravo za organizatore i sve koji su bili dijelom druge «Noći Velikog Brda». Petica!


Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.