Nikad jači MaFest i Dalmacija Wine Expo

9.2.2011.

Piše: Ivona Ćirak


Šesti po redu strip festivala MaFest i drugi sajam Dalmacija Wine Expo ove će godine označiti dobar ulazak u novu turističku sezonu i Makarsku pretvoriti u centar zbivanja. Treba dodati da u travnju pada i Uskrs, potom imamo prvosvibanjsku proslavu i Motorijadu, što sve zajedno, s dva ključna događanja koja imaju punu podršku Grada, čini odličnu okosnicu u kojoj će interes za kreiranje događanja pronaći i ugostitelji. Ukratko, grad će u travnju i svibnju, nakon dugog zimskog sna, oživjeti.
U tom će se razdoblju održati niz koncerata, radionica, natjecanja, a sve će, kao i ranijih godina, popratiti i nacionalni mediji, a kad je riječ o MaFestu, zbog kojega su lani novinari dolazili i iz BiH te iz Srbije, za vjerovati je da će interes za festival samo rasti. Naime, zbog imena i osvježene koncepcije festivala, čija će edukativna dimenzija ove godine biti naglašenija, MaFest će, kaže i sam Antunović, postaviti nove standarde u uspješnosti MaFesta koji od ove godine prerasta u tjedan stripa. Bogatiji i sadržajniji ove će godine biti i Dalmacija Wine Expo koji će organizirati i 'kužinavanje' najboljih hrvatskih kuhara po najboljim makarskim restoranima te nekoliko natjecanja koji će, zbog širine koju obuhvaćaju (cijela Hrvatska), sigurno dobiti pozornost nacionalnih oglašivača i medija.MaFest od 16.-22.svibnja postaje tjedan stripa


MaFest ove godine postaje tjedan stripa u trajanju od 16.-22. svibnja, a do sada je, kako nam je rekao Darijo Antunović, direktor festivala, svoj dolazak potvrdilo sedam glavnih gostiju. Iako je već ova brojka jako dobra, očekuje se potvrda još 4-5 umjetnika koji bi također bili među glavnim MaFestovim zvijezdama. Ono što je sigurno jest da će doći prva dama do sada, Lola Airaghi (Brendan, Legs Weaver…), crtač Giancarlo Alessandrini, (Martin Mystere, Ken Parker, Mister No…) te među djecom i svima koji su kao djeca guštali u njegovim radovima, animator i ilustrator Štef Bartolić (Čarobnjakov šešir, Šegrt Hlapić, Mali leteći medvjedići…). Ljubitelj horora i Bonellijeva uzdanica Bruno Brindisi, koji je radio na Texu, Dylan Dogu i Nick Raideru, zasigurno će biti jedan od glavnih zvijezda, baš kao i David Lloyd koji je za Marvel radio na Nightravenu i Hellblazeru. Svoj dolazak potvrdio je i majstor stripa Adi Granov iz BiH koji je, za Marvel Comics, radio na Spidermanu, Ironmanu, X-manu…Od predstavnika sedme umjetnosti s područja bivše Jugoslavije očekuje se i Novosađanina Banu Keraca.
Osim standardnih radionica i druženja sa zvijezdama, ove će se godine u MaFest 'uvući' i školarci, no ne samo kroz radionice za kojima je ranijih godina uvijek vladao odličan interes nego i kroz natječaj za najbolje strip crtače, čime se među mladima želi popularizirati deveta umjetnost. - Najbolji će se radovi publicirati u formi strip albuma, a potrudit ćemo se da svi sudionici dobiju darove iz segmenta stripa - najavio je Antunović. Zanimljivo je da se neće uključiti samo osnovne škole iz grada pod Biokovom, nego s cijele Makarske rivijere i Vrgorca!
Naravno, kao i svake godine MaFest obećava odličnu zabavu uz rock koncerte koji su lani privukli i one koji nisu osobito ludi za stripom iz razloga što je grad tih dana zbilja sličio na grad.Dalmacija Wine Expo najavljuje dva dana zabave i događanja


U dva će se dana ove godine zgusnuti događanja u drugom, sadržajno još bogatijem sajmu Dalmacija Wine Expo, koji ove godine čak planira dovesti i Zagrebačku filharmoniju. Iako je, kako nam je kazao Milan Ožić, jedan od glavnih organizatora, cijena spuštena 50% pa bi dolazak stajao 70.000 kuna, izvedbe rock balada koje bi se našle na repertoaru ovise o tome hoće li Grad naći novac ili sponzore. Ožić nam je kazao da oni kao organizatori sami to ne mogu financirati. Sa ili bez Zagrebačke filharmonije, koja bi značila i dolazak HTV-ovih ekipa, inače medijski interes i ucrtavanje Makarske na kartu gradova filharmonije, sajam će ove godine biti prepun događanja i trajat će od 29. do 30. travnja. Sajam će okupiti više od 150 proizvođača vina, delikatesa i maslinovih ulja, stotinu predstavnika vrhunskih restorana i hotela, hrvatske top kuhare, uglednike poslovne, političke i kulturne scene te, općenito, ljubitelje gastronomije. Program sajma osmišljen je na način da cijela Makarska „diše“ s događanjima, a raspoređen je na nekoliko lokacija diljem grada iako se centralna događanja planiraju na parkiralištu ispred hotela Osejava. Tu bi se možda podigla i staklena stjenka, što je dobar potez jer se lani dalo čuti prigovore da je dvorana malo dislocirana.
Osim vinskog sajma, program ove godine uključuje ocjenjivanje maslinovih ulja „Olea Croatica“, odabir najboljih restorana Dalmacije, ocjenjivanje vina „Perfect Match” i, kao prošle godine, stručna predavanja. Preko 200 glasača koji kušaju hranu u hrvatskim restoranima ocjenjivat će 40 restorana u Dalmaciji i proglasiti najbolje. Svaki od njih će, naime, izabrati svojih 'top five'.
Zanimljivo će ove godine biti i događanje „Zvijezde kuhaju“. Po makarskim će restoranima kuhati najbolji hrvatski kuhari, a posjetitelji i prolaznici će moći kušati vrhunska jela po promotivnim cijenama koje se inače, a la carte, papreno plaćaju. Ujedno će to biti i za turiste otvorena gastro promocija.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.