Nacionalni Dani otvorenih vrata: U Makarskoj predstavljeni projekti koje se financiraju iz EU fondova

S ciljem informiranja svih građana Makarske o EU projektima koji se provode ili su u pripremi, a povodom nacionalnih Dana otvorenih vrata EU projekata u Hrvatskoj koje provodi Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA i Grad Makarska u suradnji s partnerima 11. svibnja upriličili su Makarska EU INFOrmer u hotelu Park. Svoje projekte ovom prigodom predstavili su JU Makarska razvojna agencija MARA, Grad Makarska, JU Park prirode Biokovo, Udruga Sunce, Herbae Dalmatiae i Hotel Park. Bila je ovo prilika i za pitati o postupcima prijave ili provedbe EU projekata.

Nakon uvoda predstojnice Ureda gradonačelnika Lare Rakušić Ivanković koja je istaknula što sve Grad Makarska poduzima kako bi poticao povlačenje sredstava iz EU fondova za realizaciju iznimno važnih projekata vezanih za kvalitetu života građana, ali i razvoj grada u cjelini, predstavljena su četiri važna gradska projekta.

Lidija Vukadin Vranješ, direktorica JU Makarska razvojna agencija Mara prezentirala je gradske projekte: „Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišine“, „S osmijehom u školu! – pomoćnici u nastavi makarskih školaraca“, „Energetska obnova zgrade vrtića Ciciban“, a gradski projekt „Marendajmo zajedno“, predstavila je Tamara Batinić ispred gradskog Odsjeka za projekte i razvoj. Predstavljajući rad Razvojne agencija Mara, direktorica Vukadin Vranješ je potanko pojasnila što sve treba za Pripremu i prijavu projekata za natječaje EU ESF, EFRR, FEAD, Europa za građane.

Olivia Prodan Ravlić, ispred Udruge Sunce prezentirala je projekt „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“. Naglasila je kako povlačenje sredstava iz EU fondova nije ni malo lak i jednostavan posao te navela teškoće s kojima se susreće ova udruga u rješavanju problema skrbi samih štićenika o kojima bi kao u drugim europskim zemljama trebala više skrbiti i sama država.

Velimir Vidak Buljan, direktor JU PP Biokovo predstavio je projekt vrijedan više od 30 milijuna kuna. „Novi Adrion Promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo”. Realizacijom ovog projekta, čiji će se početak osjetiti već u ovoj sezoni PP Biokovo dosegnuo bi uistinu visok stupanj iskoristivosti što bi iznimno pridonijelo ukupnoj kvaliteti turističke ponude ne samo Makarskog primorja i Zabiokovlja već hrvatskog turizma u cjelini.

Jelena Erceg,vlasnica Herbae Dalmatiae čiji su biljni kozmetički preparati poznati ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe prezentirala je projekt „Certifikacijom proizvoda do tržišta“ naglasivši koliko je važno imati certifikat kako bi ovo malo obiteljsko gospodarstvo moglo parirati velikim brendovima u svijetu jer to kvalitetom proizvoda zasigurno može. Za osigurati certifikat nužno je napraviti niz skupih testiranja za što će novac EU fondova uistinu dobro doći. Iznimno poslovna Jelena Erceg je pohvalila rad JU MARA koja je na usluzi svima i koja im je u ovom projektu iznimno pomogla.

Marina Josipović, direktorica hotela Park gdje je i upriličena prezentacija projekata predstavila je projekt „Rekonstrukcija hotela Park“, faza I. i faza II, kojim je povećan kapacitet hotela i preuređen prostor što je podiglo kvalitetu ponude, a što su sudionici ovog EU INFOrmera imali priliku i razgledati.


J. Glučina