Na 10 lokacija postavljeni pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada

Na deset lokacija u gradu jučer i danas postavljeni su dvostruki pametni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada s ciljem učinkovitijeg prikupljanja i odvajanja otpada koji nastaje na javnim površinama. Montažni pametni spremnici postavljeni su u Ulici don Mihovila Pavlinovića, u Ulici Stjepana Ivičevića, na Trgu 4. svibnja 533., na Kačićevu trgu, u Ulici Ante Starčevića, na raskrižju Ulice Stjepana Radića i Ulice Ante Starčevića, na Šetalištu Sv. Petar, na korijenu lukobrana, na Trgu Tina Ujevića i Gradskom sportskom centru.

Pametni spremnici zahvaljujući modernoj tehnologiji omogućuju smanjenje operativnih troškova u odnosu na klasične spremnike. Putem softwera omogućeno je slanje signala kada je potrebno isprazniti spremnik, a zahvaljujući snažnoj preši za komprimiranje otpada potreba za njihovim pražnjenjem smanjuje se i do 80%. Solarni sustav ugrađen u spremnike čini ih održivim, neovisnim o energiji, te jednostavnim za ugradnju ili uklanjanje.

Deset novih spremnika nastavak je plana nabave komunalne opreme čiji je cilj utjecati na smanjenje sezonskog opterećenja otpadom na području gradske rive i frekventnijim lokacijama u gradu te korak bliže ka održivom gospodarenju otpadom i održivom turizmu.

U prvoj fazi 2018. su na gradskoj rivi postavljena 4 dupla Bigbelly spremnika, u suradnji Makarskog komunalca d.o.o. i Grada Makarske. Prošle godine Grad Makarska se javio na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za Nabavu komunalne opreme. Ostvareno je  sufinanciranje u iznosu od 316.850,00 što čini 40% opravdanih troškova. Ukupna vrijednost projekta iznosi 792.125,00 kuna.

Kroz projekt je uz 10 dvostrukih pametnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada ostvareno sufinanciranje i za 100 kompostera za biotpad.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.