Modernizacija javne rasvjete: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uvrstio Grad Makarsku među primjere dobre prakse

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je brošuru 'Primjeri dobre prakse projekata energetske učinkovitosti' u kojem donose priče o projektima koji se provode uz bespovratne državne poticaje, a spomenuti primjeri pokazuju njihove koristi za društvo, okoliš i gospodarstvo. Među primjere uvršten je i projekt modernizacije javne rasvjete koji je Grad Makarska realizirao uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
Podsjetimo, Grad Makarska je proveo projekt modernizacije javne rasvjete u sklopu kojega su zamijenjene neekološke i energetski neučinkovite svjetiljke i riješena predimenzioniranost sustava. Na postojeće stupove ugrađena je 531 ekološki prihvatljiva visokotlačna natrijeva svjetiljka, snage 70,100 ili 150 W. Svjetiljke imaju zaštitu od svjetlosnog onečišćenja te ugrađen sustav regulacije, koji u noćnom režimu rada smanjuje snagu svjetiljke za 50%. Na taj način je riješen problem predimenzioniranosti sustava, što uvelike pridonosi smanjenju potrošnje električne energije. Vrijednost investicije je 2.183.287 kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je 873.315 kuna.
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.