Ministarstvo odobrilo revolucionarni Prostorni plan Makarske: Dosta je apartmanizacije!

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo je izmjene Prostornog plana grada Makarske koje će se sljedećeg petka, 22. prosinca, naći pred gradskim vijećnicima.

 

Prema novom planu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje aparthotela, a do takve odluke su, poručuje gradonačelnik, došli zbog stanja na terenu koje je neodrživo:

 

Ova izmjena Prostornog plana je, usudio bih se reći, najvažnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća te prvi korak da spasimo grad, pokušamo usmjeriti njegov razvoj u smjeru koji je održiv i zaustavimo daljnju betonizaciju. Iznimno zabrinjavajući rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta, koje smo nedavno predstavili, potvrdili su da, ako se nekontrolirana gradnja nastavi, naša komunalna infrastruktura neće izdržati.“ – poručio je Zoran Paunović, naglasivši kako su u pitanju, doslovno, opskrba vodom, električnom energijom, javna odvodnja i normalno prometovanje gradom!

 

Podsjetimo, nedavno objavljena Studija turističkog nosivog kapaciteta, koju je Makarska napravila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila je kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, od 2016. do 2019. godine izgradnja se udvostručila, a Prostorni plan, donesen 2020. godine, trenutno omogućava izgradnju još 10 000 dodatnih stambenih jedinica:

 

To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora već postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola. Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10.000 neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio!“ – dodaje Paunović, naglašavajući kako se radi o problemu koji prevladava na većem dijelu naše obale, samo se Makarska prva uhvatila u koštac s njim:

 

Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad, jer je cijena kvadrata nevjerojatno skupa, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja.“ – poručio je gradonačelnik Makarske, dodavši kako se ne boji mogućih pritisaka iz građevinskog sektora:

 

Mi smo na pritiske navikli, ali nećemo posustati jer se radi o našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Zahvaljujem ovim putem Ministarstvu koje je pokazalo kako politički predznak nije važan kada se radi o pitanjima od životne važnosti.“ – zaključio je Paunović, dodavši kako je siguran da će svi gradski vijećnici podržati izmjene Prostornog plana.