Ministar zdravstva Vili Beroš svečano otvorio novu hemodijalizu u makarskom Domu zdravlja

Od 30. lipnja će u makarskoj Jedinici hemodijalize u novouređeni, suvremeni prostor u prizemlju Doma zdravlja površine 600 m2, na svoju terapiju doći pacijenti. Hemodijaliza će pružati i turističke usluge na način da će se njome moći koristiti gosti koji su na odmoru u Makarskoj, Primorju i šire.

Ministar zdravstva u ponedjeljak je prerezao je vrpcu i time označio otvaranje prostora nove hemodijalize, uz nazočnost župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Dragana Ljutića, dr. Alme Grebo, voditeljice Jedinice hemodijalize u Makarskoj Doma zdravlja Županije splitsko-dalmatinske. Svečanosti je bio nazočan Marko Radža, ravnatelj županijskog Doma zdravlja te gradonačelnik Makarske Jure Brkan, dogradonačelnik Dražen Nemčić, Marko Ožić Bebek predsjednik makarskog Gradskog vijeća te ostali uzvanici.

Kako je istaknuto, Hemodijaliza u Makarskoj je pokrenuta 19. svibnja 1990. godine zahvaljujući velikoj angažiranosti doktora Petra Milinovića i od tada se nalazi u dosadašnjim, podrumskim, prostorima. U ovih 30 godina postojanja hemodijalize u Makarskoj, ista je jednom proširena radi povećanja broja pacijenata, a sada se sele u potpuno nove prostore u prizemlju zgrade, koji zadovoljavaju ne samo  standard već su najbolje što se danas može osigurati u liječenju hemodijalizom. Uz sam prostor važno je istaknuti dvostupanjsku reverznu osmozu koja daje dodatnu sigurnost kao i centralnu toplinsku dezinfekciju čitavog sustava pripreme i razvoda vode. Ukupno ulaganje je u iznosu od 6,5 milijuna kuna putem decentraliziranih sredstava. Danas Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije skrbi o 109 pacijenata na hemodijalizi na 6 lokacija (Makarska, Imotski, Sinj, Trogir, Supetar i Hvar), a od toga u Makarskoj o 16 pacijenata. Inače tijekom ovih 30 godina na hemodijalizi u Makarskoj je liječeno 1415 pacijenata od kojih je 26 prošlo i postupak transplantacije bubrega, a godišnje se obavi između 2600 i 2800 postupaka kronične hemodijalize.

- Zadovoljstvo mi je otvoriti prvi prostor od kada sam ministar. I u budućnosti se svi moramo truditi da liječnici i zdravstvena skrb budu što bliže pacijentima, a iako je to ponekad zahtjevno mora se naći načina za organizaciju. U tom smislu ćemo mijenjati i zakon. Da bi gradili kvalitetan turizma moramo podizati ljestvicu zdravstvene zaštite. Planiramo uložiti 3,5 milijarde kuna – naglasio je ministar Beroš, oduševljen novouređenim prostorom Jedinice hemodijalize u makarskom Domu zdravlja.

Gradonačelnik Jure Brkan je istaknuo: – Malo pomalo naš Dom zdravlja dobiva nove sadržaje. Uskoro će biti otvorena turistička ambulanta, s radiologom smo potpisali ugovor. Nedostaju nam kardiolog i neurolog barem jedanput tjedno.

Dr. Rađa je podsjetio da je Dom zdravlja Županije splitsko-dalmatinske najveći u Hrvatskoj po prostoru koji pokriva. Sada još moramo riješiti problem s nedostatkom medicinskih sestara i financiranjem, kazao je zahvalivši dr. Almi Grebo na predanosti u vođenju Hemodijalize u Makarskoj.

Dr. Ljutić je prisjetio dana kada je zajedno s dr. Ivom Viskovićem počeo raditi u Makarskom Domu zdravlja. Tada je bilo puno više usluga, od rodilišta, školske medicine.. Svatko od nas mora se založiti da Dom zdravlja bude mjesto gdje će pacijenti moći dobiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kazao je, dodajući kako je ministar Vili Beroš pravi čovjek, na pravom mjestu, u pravo vrijeme.

Župan Blaženko Boban je sa zadovoljstvom ustvrdio kako je ove godine povećan broj učenika koji će pohađati srednju medicinsku školu. U klupe će u prvi razred sjesti njih 96.

Jasna Morović