Međunarodni Dan Planina - 11. prosinca 2009.

9.12.09.


Planine su najimpresivniji reljefni oblik u prostoru, a nastaju i oblikuju se tektonskim procesima, no one su mnogo više od samih uzdignuća. One su kisik i pitka voda, bogatstvo šuma, dom brojnim biljnim i životinjskim vrstama, mjesto susreta čovjeka sa samim sobom. Planine su nužne za život, zauzimaju oko petinu svjetskog kopnenog područja i osnovni su životni oslonac čak desetini ljudske populacije. Upravo zbog toga Opća skupština UN-a je 2003. godine proglasila 11. prosinca Međunarodnim danom planina kako bi ukazala na potrebu osvjećivanja golemog značenja planina i održivog razvoja njihovog okoliša za očuvanje kvalitetnog života stanovništva.

Planina Biokovo uzdiže se neposredno uz morsku obalu do najvišeg vrha Sv. Jure na 1762 metra. Zbog ljepote krajobraza, brojnih krških fenomena, te iznimne biološke raznolikosti 1981. godine proglašena je parkom prirode. Park se prostire na površini od 196 km i obuhvaæa planinski masiv od prijevoja Dubci do prijevoja Staza, u dužini od oko 25 km. Na Biokovu su prisutni svi tipični  fenomeni krša - vrtače, škrape, kamenice, špilje, ledenice, te jame od kojih je najdublja Amfora (-788 m), četvrta po dubini u Hrvatskoj. Biokovo je bogato biljnim i životinjskim vrstama, među kojima su brojni endemi, relikti, te veliki broj vrsta koje se nalaze na Crvenom popisu ugroženih biljaka i životinja Hrvatske. Da bismo to sve sačuvali i spriječili smanjenje bioraznolikosti moramo uskladiti suvremeni način života sa prirodom, jer Biokovo ne pripada čovjeku, nego èovjek pripada Biokovu.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.