Međunarodni dan muzeja: Predstavljena monografija makarskog slikara Ljubomira Videke

Nakon što je više od 30 godina bila prepuštena zaboravu od strane institucija, a čuvana od strane njegove obitelji te brojnih građana Makarske, ostavština pokojnog slikara Ljubomira Videke napokon i službeno postaje važan dio makarske kulturne povijesti. A skoro dvije godine otkako je sjećanje na Videku prvi put oživljeno velikom izložbom njegovih radova u sklopu Makarskog kulturnog ljeta 2015. godine, sinoć je u prostorijama Gradske galerije Antuna Gojaka predstavljena i dugo očekivana monografija radova velikog makarskog slikara, koju potpisuje ugledna hrvatska likovna kritičarka Marina Baričević. Pred lijepim brojem posjetitelja i u svečanoj atmosferi, upravo objavljenu monografiju predstavio je ravnatelj Galerije Gojak Josip Karamatić uz pomoć dogradonačelnika Miroslava Družianića te naše novinarke i radijske voditeljice Žane Šulenta. – Slikar Videka je generacijama Makarana bio poznat kao autor motiva koji su bez problema pronašli put do srca publike, a rijetke su obitelji u ovom gradu koje nemaju barem jedno njegovo djelo. Nakon slikareve smrti njegova je obitelj sačuvala opus od propasti, bez ikakvog upliva institucija koje se nisu pobrinule za ovaj segment kulturne baštine grada, stoga samo zahvaljujući obitelji Videka danas možemo svjedočiti radovima koje je ovaj umjetnik ostavio iza sebe. Isto tako, veliki pomoć pružili su i tekstovi o slikaru koji su krajem 70-ih godina i u 80-ima izlazili u listu Makarsko primorje, a koje potpisuje Ferdo Šarić, i koji su bili od krucijalne važnosti u rekonstrukciji životnog puta Ljubomira Videke – kazao je Karamatić.
Priča o spašavanju njegovog opusa od zaborava zakotrljala se 2014. godine susretom ravnatelja Galerije Gojak s Videkinom obitelji, koja je nakon razgovora pristala da se organizira i prva velika izložba njegovih radova, a veliku je ulogu, navodi Karamatić, imao aktualni dogradonačelnik Miro Družijanić iskazavši veliki interes te osiguravši svu potrebnu pomoć u organizaciji.
– Videku nisam poznavao, niti sam to mogao, međutim mnogo sam čuo, pročitao o njemu te ga zavolio kao i većina ljudi u Makarskoj koji se diče uljuđenošću, građanskim štihom i kulturom koja sada pomalo jenjava pod naletima kapitala, no duh te Makarske predstavljate svi vi koji ste večeras ovdje. Ovo nije običan događaj, nije slučajno ni da je organiziran u sklopu Međunarodnog dana muzeja jer u pitanju je važan dan za makarsku kulturnu povijest, kojem svjedočimo zajedno. O slikaru Gojaku kazano je i rečeno dosta toga, sada je red na Videki, Josipu Botteriju i ostalim našim autorima, a doista mi je drago da naš grad uistinu ima toliko toga za ponuditi i pokazati te večerašnje predstavljanje ove monografije daje snažan pečat urbanom identitetu građanske i kulturne Makarske – kazao je u svom obraćanju Družianić.
Inače, sama monografija sadrži 110 stranica s reprodukcijama slika i crteža Ljube Videke, fotografijama iz obiteljskih albuma, novinskim tekstovima, detaljnom biografijom te recenzijom Tatijane Gareljić, sadrži hrvatski i engleski prijevod, a tiskana je u tiraži od 500 primjeraka. Kako su najavili jučer u Galeriji Gojak, time nisu završeni projekti posvećeni oživljavanju uspomene na ovog makarskog slikara – kako je kazao Josip Karamatić, u skoroj budućnosti u pripremu ide i publikacija posvećena isključivo Videkinim akvarelima, u kojima je autor i dosegao svoje najveće umjetničke visine.

O.Franić
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.