Međunarodni dan muzeja 2017.: Predstavljanje prve monografije makarskog slikara Ljube Videke u Gradskoj galeriji Antun Gojak

U povodu Međunarodnog dana muzeja 2017. u Gradskoj galeriji Antun Gojak u srijedu, 17. svibnja u 20,00 sati održat će se predstavljanje prve monografije makarskog slikara Ljube Videke.

Autorica monografije je Marina Baričević, likovna kritičarka i kulturna djelatnica, autorica 25 likovnih monografija koju je makarska publika imala priliku pobliže upoznati kroz njezinu knjigu ''Mediteranska fascinacija - Makarsko primorje kao inspiracija u likovnoj umjetnosti iz 2007.''.

Ljubo Videka (1913.-1983.) slikarstvo je učio tridesetih i četrdesetih godina 20.st. kod poznatih hrvatskih slikara Emanuela Vidovića i Tomislava Krizmana. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama, a bio je i aktivan član Udruženja likovnih umjetnika općine Makarska (ULUOM) koje je djelovalo od 1976. do 1993.

Predstavljanje monografije najavio je ravnatelj Gradske galerije Antun Gojak Josip Karamatić istaknuvši kako se radi o talentiranom makarskom slikaru koji je svojim dijelima obilježio vrijeme u kojem je živio iako je do danas osato malo poznat hrvatskoj javnosti.

-Monografija makarskog slikara Ljube Videke logičan je nastavak aktivnosti koje Gradska galerija Antun Gojak od 2014. poduzima na prezentaciji i obradi likovnog opusa ovog do prije nekoliko godina nepravedno zapostavljenog makarskog slikara. Autorica se tekstovima i izborom slikovnih priloga u monografiji osvrnula na Videku kao “portretistu”Makarskog primorja, zapaženog akvarelistu, čiji je likovni izričaj proizašao iz najboljih zasada hrvatske likovnosti prve polovine XX.st. Sagledavajući Videku i njegov život iz relativno malo dostupnih izvora, a čine ih tek nekoliko novinskih članaka i svjedočanstva slikareva sina Dubravka, autorica je kao ne manje važnu prepoznala, rekonstruirala i istaknula atraktivnu dinamiku životnog puta slikara Videke, kazao je Karamatić.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.