Makarsko ljeto 09. - Najava 27.7. - 2.8.09.

24.7.09.
• 27.7. (ponedjeljak) – 21,30 sata
Trg Tina Ujevića
Tribute to Dado Slivar
Koncert


Već petu godinu za redom na Makarskom ljetu, dakle već tradicionalni koncert u organizaciji makarskih glazbenika, posvećen je preminulom makarskom glazbeniku Davidu Slivaru.
Na koncertu će nastupiti makarski bandovi: Posljednja Sayonara, Svrby, Logo, Dobra njega, Dragana Čović, Tanja Topić i ostali. Makarski All Star Band jedan je od glavnih inicijatora ovog događaja, a nastupit će i ove godine.


• 29.7. (srijeda) – 21,00 sat
Stara franjevačka crkva
Zoran Dukić i Maroje Brčić (duet gitara)
Koncert klasične glazbe


ZORAN DUKIĆ – rođen 1969. godine u Zagrebu, počeo je učiti gitaru sa šest godina. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Darka Petrinjaka, a usavršavao se na Visokoj školi u Kölnu kod Huberta Käppela. Od 1990. do 1997. bio je pobjednik natjecanja Andrés Segovia, Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Falla i Francisci Tarrega. U najvećem gitarističkom natjecanju u Madridu, održanom pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji, osvojio je prvu kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe. Gaji posebnu sklonost prema Bachovoj glazbi, kao i za španjolski, odnosno južnoamerički glazbeni idiom. Vrlo je aktivan na području komorne glazbe pa je utemeljitelj i član poznatog Kölnskog trija. Snimao je za diskografske tvrtke u Njemačkoj, Španjolskoj i Belgiji. Kao vrstan pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskome konzervatoriju u Haagu i na Visokoj glazbenoj školi u Barceloni.

MAROJE BRČIĆ – rođen u Dubrovniku 1968. godine, diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka. Nakon studija započinje koncertnu karijeru kao solist i kao član uglednog Dubrovačkog gitarskog trija. Nastupa na svim važnijim festivalima i koncertnim podijima u domovini. Bilježi i brojne nastupe u Europi. Predstavio se kao solist uz Dubrovački simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Mostarski simfonijski orkestar, Sarajevsku filharmoniju, Orkestar Makedonske nacionalne opere te uz Gnjesina virtuoze. Osim poznatih koncerata gitarističke literature (Castelnuovo – Tedesco, Rodrigo) izveo je, i to kao prvi u Europi, Koncert za gitaru i orkestar suvremenog australskog skladatelja Philipa Bracanina. Snimio je nosač zvuka za Croatia records, Orfej HRT – a, Bestmusic i Ensemble electronique (Austrija). Radi kao profesor gitare na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te na Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku.


• 30.7. (četvrtak) – 20,30 sati
Riva
Brod knjižara
Zabava


Brod knjižara, krcat knjigama i književnicima, glazbenicima i ostalim umjetnicima i ove godine kreće na svoju veliku ljetnu turneju po Jadranu.
Riječ je o jedinstvenoj kulturno-turističkoj manifestaciji koja promiče hrvatske knjige i pisce te ih dovodi do najudaljenijih hrvatskih otoka s ciljem poticanja kulture čitanja i pisanja.
Brod knjižara plovit će s nekoliko tisuća naslova knjiga i razne druge literature praćene zabavnim programom, animacijama za djecu, gostima piscima i glazbenicima obogaćujući na taj način ukupnu hrvatsku turističku ponudu.
Tijekom dvotjedne turneje Brod knjižara će od 18. srpnja do 31. srpnja 2009., dakle kroz 14 dana, treći put duž Jadranske obale od Krka do Makarske posjetiti 14 gradova i otoka, a 30. srpnja zadnja luka mu je Makarska.
Stanovnici, gosti, domaći i strani turisti na Brodu knjižari imat će priliku kupiti najpoznatije naslove na hrvatskom i stranim jezicima.


• 1.8. (subota) – 21,00 sat
Stara franjevačka crkva
Ana Domančić Krstulović (flauta) i Vesna Podrug (klavir)
Koncert klasične glazbe


VESNA PODRUG rođena je u Splitu. Tamo je i započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je pet prvih i jednu drugu nagradu na republičkim i saveznim natjecanjima. Dobitnik je stipendije „Ivo Pogorelić“ koja joj je omogućila odlazak na studij u inozemstvo. 1988. snima za ORF austrijsku televiziju. Studij klavira završava 1992. naslovom Magistra umjetnosti. 2000. završila je na istom Univerzitetu i pedagoški odjel za naslov profesora odličnim uspjehom.
Od 1998. do 2008.bila je angažirana kao stalni korepetitor na Bečkoj državnoj operi, a od 2002. do 2008. kao pedagoški suradnik na Univerzitetu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. 1999. izdala je CD „Music for Viola“ s Vladimirom Kossjanenkom, a 2002. CD „In Memoriam Shostakovich“ s Michaelom Kugelom. Ovu CD ploču je iste godine „The Strad Magazine London“ izabrao za Recital Disc – Strad Selection.
2000. – 2005. Vesna Podrug osam je puta izvela Beethovenov 5. klavirski koncert s Orkestrom Bbčke opere u Beču koji je bio koreografiran za bečki „Staatsopernballett“.
Od 2008. Vesna Podrug djeluje kao docent za klavir na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

ANA DOMANČIĆ KRSTULOVIĆ je rođena u Hvaru. Flautu počinje učiti u Splitu (Branimir Bulovan), kada već u srednjoj školi surađuje u opernom orkestru HNK u Splitu, u Đavlu u selu u kojoj je u prvom susretu sa orkestrom upravo dirigirao maestro Boris Papandopulo.
Za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu sudjeluje na međunarodnom susretu akademija Europe, a tada dobiva Vjesnikovu nagradu “Darko Lukić” i biva prvoplasirana na natjecanju mladih umjetnika.
Nakon diplomiranja u klasi naše znamenite flautistice Tinke Muradori, nastavlja sa magisterijem na Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst u Stuttgartu u klasi prof. Klausa Schochowa i prof. Aurèle Nicoleta (Kűnstlerische Abschluß Prűfung). Stipendija američke Fulbrightove donacije omogućava joj odlazak u SAD u klasu Britton Johnsona na Peabody School of Music, na Johns Hopkins University u Baltimoreu gdje 1980. godine stiče umjetničku diplomu i doktorat.
Usavršava se u klasi Severina Gazzellonia u Sieni i Conrad Klemma u Città di Castellu,
Julius Bakera u New Yorku, na usavršavanju u Švicarskoj u klasi Andrè Jauneta i kao dobitnik francuske državne stipendije na Conservatoire Superieur de Paris u klasi Alain Mariona.
Svoje profesionalno orkestralno iskustvo stekla je kao prvi solo flautist operno-simfonijskog orkestra HNK u Splitu, kao stalni suradnik Dubrovačkog simfonijskog orkestra te prvi flautist-piccolist i koncertmajstor orkestra HRM.
Snimala je je za HRT i RAI, snimila je više CD-ova sa djelima francuskih i hrvatskih skladatelja, Na njen poticaj obogaćena je literatura za flautu hrvatskih skladatelja. Skladbe su joj posvetili B. Porena, B. Papandopulo, A. Klobučar ,O. Jelaska, P.Obradović, I.Kuljerić i M. Tarbuk
Docent je flaute na Instrumentalnom odsjeku Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu gdje predaje i komornu glazbu, a nakon što je pedagoško iskustvo obogatila u suradnji sa Pierre-Yves Artaudom, Tadeu Coelhom i kao asistent na seminarima Aurèle Nicoleta.
Autorica je prvog visokoškolskog udžbenika u Hrvatskoj za flautu.