Makarski vjernici 21. studenoga proslavili Svetog Klementa mučenika, nebeskog zaštitnika svoga grada

27.11.09.


Pše:Petar Kelvišer
Snimio:Krešimir Žanetić


Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije koja se 21. studenog u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st., tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali sv.Marka.
Svetu misu prvog dana trodnevnice predvodio je don Damir Bistrić, župnik u župi Vidonje, a dan kasnije na misi je propovijedao don Ante Prnjak, župni vikar u makarskoj katedrali sv. Marka. Zadnjeg dana trodnevnice misu je predvodio don Ante Žderić, sužupnik u konkatedralnoj župi sv. Petra u Splitu.

Stoljetna tradicija otvaranja groba Sv. Klementa
Prema stoljetnoj tradiciji, zadnjeg dana trodnevnice otvorena je i raka sa svečevim moćima, a ključeve svečeva groba katedralnom župniku predali su članovi Župnog pastoralnog vijeća te predstavnici gradske vlasti na čelu s gradonačelnikom Markom Ožićem Bebekom.. Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast, koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći, još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u grad pod Biokovom te izricanje višestoljetnih zavjeta nepoznatom rimskom mučeniku kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika.

Procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu
Na sam dan svetkovine, svečani pontifikal i panegirik u makarskoj katedrali predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, a samoj koncelebraciji prethodila je procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu u kojoj je uz oca nadbiskupa i deset svećenika Makarskog dekanata, tradicionalno sudjelovao i veliki broj vjernika.

Nadbiskup: Vjera se prima i prenosi
Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je Sv. Klementa usporedio s korijenom iz kojeg vjernici kao mladice trebaju donositi plodove svoje vjere. Navodeći tekst Apostolskog vjerovanja, kojeg je Klement kao preobraćeni kršćanin učio prije no što je krštenjem postao punopravni član Crkve, mons. Marin Barišić svoju je propovijed temeljio upravo na svakodnevnom svjedočenju teoloških istina. Prema njegovim riječima, Sv. Klementa ne možemo odvojiti od njegova izvora i temelja - Isusa Krista koji je pred Pilatom slobodno svjedočio o sebi. Klement se nije libio suprotstaviti rimskoj vlasti i njezinim kumirima, a svoj pristanak uz Krista izražavao je upravo javnim ispovijedanjem vjere.
- Korijen latinske riječi “credere” upućuje na davanje srca, na snagu koja ga zahvaća i istinu uz koju srcem prianjamo. Vjerovati znači osvrnuti se oko sebe i nošeni Kristom živjeti svoje svakodnevne izazove i kušnje. Vjera ne dolazi sama od sebe. Ona se prima i prenosi. Nisu samo sveci poput Klementa svjedočili svoju vjeru. S istim žarom često su to radili i naše majke i očevi, djedovi i bake ispovijedajući vjeru i u najtežim vremenima naše povijesti. Zamolimo Gospodina da nas osnaži kako bismo i mi slijedili njihov primjer te pred novim generacija donosili plodove vjere, ljubavi, mira i zajedništva. Na taj način već ovdje na zemlji postat ćemo građani Kraljevstva nebeskog, poručio je nadbiskup Barišić zazvavši Sv. Klementa da nas ohrabri u našoj vjeri. Prema tradicionalnom liturgijskom pravilniku, svečana koncelebracija u katedrali sv. Marka završila je izlaganjem moći Sv. Klementa te pjevanjem himne u čast makarskog sveca zaštitnika.


Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.