Makarska u rujnu domaćin Međunarodnom omladinskom simfonijskom orkestru

26.5.09.

Glazbena škola Makarska u rujnu domaćin Međunarodnom omladinskom simfonijskom orkestru

Počele pripreme za značajnu glazbenu manifestaciju

Piše Jasna Morović
Snimio Leonard Ninčević

Iako je do koncerta Međunarodnog omladinskog simfonijskog orkestra, kojemu je Glazbena škola Makarska domaćin, ostalo četiri mjeseca, pripreme su u punom jeku. Koncert će se prirediti 1. listopada, a tim povodom u Makarskoj je boravio utemeljitelj priredbe Arnold Graf i oduševio se domaćinima i gradom. Sedamdesetak mladih glazbenika na Primorje stiže već 25. rujna i uvježbavat će se na Baškom Polju


Glazbom uspostavljati dijalog i graditi toleranciju bila je ideja od koje je krenuo Arnold Graf, pročelnik za kulturu Neumarkta, utemeljujući prije pet godina manifestaciju Međunarodni omladinski simfonijski orkestar. Svakog rujna održava se u drugoj europskoj zemlji na način da pod dirigentskom palicom muzicira 70 mladih glazbenika.
Domaćin ovogodišnjeg Međunarodnom omladinskom simfonijskom orkestru je Glazbena škola Makarska. Tim povodom u Makarskoj je boravio utemeljitelj manifestacije kako bi se upoznao sa tijekom priprema za značajan događaj.
Za Arnolda Grafa sa suprugom, a u društvu je bio osvjedočeni prijatelj Makarske Helmut Jawurek, zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda 22. svibnja upriličio je primanje.


Jačaju kulturne veze s Neumarktom

 
Riječ je o lijepoj ideji. Znamo što znači boriti se za temeljna nacionalna prava, ali i graditi mir, zajedništvo, toleranciju, dijalog. To su neprolazne vrijednosti koje treba razvijati, a glazba među mladim ljudima sigurno je jedan od najboljih načina, kazao je Ivanda podsjetivši na 1993. godinu, vrijeme kada je bio prvi makarski gradonačelnik. Tada je započela suradnja s Neumarktom, a jačanje kulturnih veza sve dodatno učvršćuje i za svaku je pohvalu, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ivanda obećavši punu potporu Grada u or-ganizaciji i održavanju manifestacije. U sjećanje na boravak u Makarskoj supružnicima Graf i Jawureku uručio je prigodne darove u društvu prof. Nade Beuc koja je prijevodom omogućila nesmetan tijek razgovora.

Željko Vlaho, ravnatelj Glazbene škole Makarska, kazao je kako su od početka uključeni u održavanje manifestacije. Ove godine od 25. rujna do 3. listopada održat će se prvi put u Hrvatskoj, a 70 mladih iz 14 zemalja prvo će muzicirati u Makarskoj, a potom u Dubrovniku.
Međunarodni simfonijski orkestar, u čijoj je pratnji 15-tak profesora i roditelja, bit će smješteni na Baškom Polju. Pripremat će se pod vodstvom Tomislava Faccinija.
Vlaho je otkrio kako su na programu tri skladbe «Ero s onog svijeta», koncert za mandoline i gudače i «Iz novog svijeta». Uz to što će se promovirati Glazbena škola Makarska kao domaćin i sudionik, ovo je prigoda za predstavljanje Folklornog ansambla Tempet koji će nastupiti tijekom izvedbe Ere s onog svijeta. Koncert će se održati 1. listopada na Trgu Tina Ujevića ili u Gradskoj sportskoj dvorani, a dan kasnije u dubrovačkom Revelinu, dodao je Vlaho. Naglasio je kako uz Grad Makarsku u svemu imaju veliku podršku Ministarstva i sponzora.Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.