Makarska slavi blagdan svetog Klementa, zaštitnika grada

 Danas Makarska slavi blagdan svetog Klementa, zaštitnika grada i biskupije. Uoči samog blagdana, koji se štuje još od 1725. u Župi sv. Marka, sinoć je tradicionalno otvorena raka u kojoj se čuvaju moći sveca Klementa i izložene su puku na klanjanje. Svetu misu je predvodio don Stipe Ljubas, dekan Cetinskog dekanata i župnik Trilja.
Izrazivši radost što u Makarskoj, gdje je bio šest godina župnik u Župi Kraljice mira, predvodi misno slavlje svecu zaštitniku grada u čast, naglasio je kako stari Makarani nisu nikada bili izdajice već su čuvali svoju vjeru o čemu svjedoče ova katedrala, svetište Vepric, Kraljica mira, stari Franjevački samostan…
Vjernicima je poručio da treba slijediti svece koji su bili obični ljudi i svojim životom u vjeri svjedočili kako treba živjeti na putu Krista. Jedan od takvih bio je i svetac mučenik Klement kojeg Makarska štuje kao svojeg zaštitnika. – Sveci su imali svoj stav, čvrst i nepokolebljiv, imali su milosrđe i nikada nisu bile izdajice, eto takav život trebamo slijediti – poručio je don Stipe Ljubas u propovijedi.
Po starom običaju, sinoć su župni vikar don Ante Žderić i župnik don Pavao Banić preuzeli ključeve od crkvenih predstavnika Gorana Juričića i Šimuna Babića, predstavnika Grada Makarske dogradonačelnika Mira Družianića i otključali raku u kojoj se čuvaju relikvije sv. Klementa. Za obreda otvaranja rake i izlaganja relikvija, Župni zbor sv. Marka i vjernici pjevali su himnu svetom Klementu u čast. Relikvije sveca izložene su potom na oltar, a večeras će biti nošene u procesiji koju predvodi nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić.
Župnik don Pavao Banić zahvalio je svim svećenicima koji su tijekom trodnevnice sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi Svetog Klementa, a posebno je zahvalio don Stipi Ljubasu što s ljubavlju nosi Makarsku u srcu i koji nije zaboravio podsjetiti na vrijednosti koje su se ovdje dogodile kroz povijest.

J. Glučina

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.