Makarska simultanka sa velemajstorom Ivanom Šarićem

Šahovski klub Makarska uz pokroviteljstvo Grada Makarske jučer je na Trgu 156. brigade organizirao šahovsku simultanku sa velemajstorom Ivanom Šarićem, najboljim hrvatskim šahistom i bivšim prvakom Europe. Među 26 sudionika bilo je najviše osnovnoškolaca, a susret s jednim od najvećih velemajstora na svijetu nije propustio ni gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

Sudionike su pozdravili domaćini, predsjednik Šahovskog kluba Makarska Ivan Mlinarević i gradonačelnik Zoran Paunović, a manifestaciju su svojim dolaskom poduprli Predsjednik Šahovskog saveza Splitsko-dalmatinske županije Božo Mišković i Predsjednik Šahovskog saveza Hrvatske Ivica Brkić.

Simultanka na gradskoj rivi trajala je gotovo 3 sata, a jedini remi protiv velemajstora Šarića izborio je Nino Tomasović.

- Počašćeni smo dolaskom jednog od 20 najboljih velemajstora na svijetu a posebno se zahvaljujem se i predstavnicima Šahovskog saveza koji su nas počastili svojim dolaskom, kao i gradonačelniku Paunoviću i Gradu Makarskoj. Ovakvi turniru imaju sportski, kulturni i turistički značaj za grad i nadam se da će postati tradicionalni, kazao je Ivan Mlinarević.

 

- Meni osobno šah je jedan od najdražih sportova, a njegova specifičnost u odnosu na druge jest da u njemu možete sudjelovati i pobijediti bez obzira na fizičku spremu ili dob. Također je poznato koje sve prednosti ovaj sport ima u razvoju mladih bilo da se radi o kognitivnom razvoju, socijalnim vještinama, kreativnom razmišljanju….Zato smo i uveli školu šaha u školama i vrtićima u suradnji s našim dvostrukim svjetskim prvakom Tonijem Vujčićem, a na Gradskom sportskom centru uredili smo posebni šahovski kutak, istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.