Makarska se uključila u obilježavanje Međunarodnog dana gastroshize

Svake godine, na dan 30. srpnja, diljem svijeta obilježava se Dan svjesnosti o gastroshizi,  a ove godine uključio se i Grad Makarska.

Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke koje se ultrazvukom može dijagnosticirati već tijekom trudnoće. Trajanje bolničkog liječenja, tijek oporavka i konačne posljedice su individualne kod svake bebe, a uzrok bolesti je i danas još uvijek nepoznat.

Tijek oporavka uključuje i parenteralno hranjenje te hranjenje putem sonde kroz koju se u početku sadržaj želudca izvlači van. Zelena je boja prvi znak da oporavak ide u dobrom smjeru pa je upravo ta boja odabrana kao službena boja gastroshize.

Nositelj ove inicijative je internacionalna organizacija The Global Gastroschisis Foundation koja povezuje obitelji, liječnike i istraživače iz cijelog svijeta. Fokus organizacije je usmjeren na moralnu podršku, informiranost, istraživanje i podizanje svijesti o dijagnozi.

Grad Makarska priključio se obilježavanju ovoga dana na način da su zelenom bojom sinoć osvijetljeni Spomenik turistu na gradskoj rivi, Sidro broda Makarska kod PŠRD-a Arbun i Šetalište dr. fra Jure Radića.

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.