Makarska prva u županiji počela s cjelovitim rješenjem za odvajanje otpada na javnim površinama: Četiri pametna spremnika na gradskoj rivi umjesto kanti za otpatke

Makarska će ubuduće dobivati još više superlativa za svoju čistoću i urednost. Od danas kante za otpad na cijeloj gradskoj rivi zamjenjuju četiri pametna spremnika za odvojeno prikupljanje otpada američkog proizvođača Bigbelly, a kojega u regiji zastupa tvrtka Graml.

Zadovoljstvo što se Makarska uključuje u svjetske trendove organiziranog sustava u gospodarenju komunalnim otpadom iskazao je dogradonačelnik Dražen Nemčić, a koji se i sam uvjerio kako funkcionira pametni spremnik za prikupljanje i odvajanje reciklabilnog i miješanog komunalnog otpada. Podsjetio je da spremnici imaju u sebi ugrađene senzore, GPS odašiljač i sim karticu uz pomoć koji komuniciraju sa softverom za upravljanje što omogućuje slanje signala kada je potrebno isprazniti spremnik, prikupljaju podatke o frekventnosti korištenja spremnika. Naime, u spremnicima za miješani komunalni otpad se nalaze i snažne preše koje komprimiraju otpad kada se spremnik napuni te se time stvara i mjesto za dodatnu količinu otpada. Drugi dio spremnika za pet ambalažu. Zbog toga se prorjeđuje potreba za pražnjenjem spremnika jer se spremnici prazne ciljano kada su puni. Napajaju uz pomoć solarnih panela pa je njihov rad sto posto ekološki održiv, a k tome otklonjena je mogućnost bilo kakvog neugodnog mirisa.

Dogradonačelnik Nemčić istaknuo je da će nakon što se u praksi potvrde kao dobra rješenja nabaviti još šest pametnih spremnika i do konca godine će biti postavljeni uz plažu od poluotoka Sv. Petar do Biloševca.
Novo rješenje za prikupljanje komunalnog otpada na javnim površinama, a gradska riva je upravo frekventna lokacija na kojoj su kante bile pretrpane, unatoč čestim pražnjenjima, pozdravio je Željko Bagarić, direktor Makarskog komunalca d.o.o.
Maja Graml Hrvoje Filipović, iz tvrke Graml, ističu više nego pozitivna iskustva Dubrovnika koji je pametne spremnike uveo prije dvije godine, a sada ih na 22 lokacije ima četrdesetak. Nadalje tu su Hvar, Opatija, Koprivnica, ali je Makarska jedina u Splitsko-dalmatinskoj županiji počela s cjelovitim rješenjem za odvajanje otpada na javnim površinama. Predstavnici američke firme koja je ovo rješenje donijela u 54 zemlje svijeta, posebno naglašavaju da u jedan spremnik stane deset puta više otpada nego u kantu jer im je volumen 800 litara. Cijena im je 70 tisuća kuna, a isplate se već nakon dvije godine. K tome njihova pozadina je idealno mjesto za marketinško oglašavanje.

M.P.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.