Makarska proslavila sv. Klementa, zaštitnika grada i Makarske biskupije

Makarska je 21. studenoga proslavila sv. Klementa, zaštitnika grada i makarske biskupije. Središnjem euharistijskom slavlju koje je na blagdan sveca mučenika predvodio nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić prethodila je trodnevnica.

Nadbiskup mons. Marin Barišić je u svojoj propovijedi podsjetio kako već stoljećima Makarani slave svog svetog Klementa, zaštitnika grada i makarske biskupije. Kazao je kako je sv. Klement jedna poveznica generacija i stoljeća na svim razinama, na ovoj crkvenoj razini, religioznoj, kulturnoj i duhovnoj.

 

„Danas slavimo Krista Kralja, kojeg je vjerno slijedio sv. Klement svjedočeći vjeru svojim životom. Upravo je sveti Klement primjer kako svi trebamo slijediti put Krista Kralja. Zahvalni smo sv. Klementu na svjedočenju i predanju vjere cjelinom svoga života i molimo ga da i nas ohrabri da budemo na tom putu – istaknuo je nadbiskup splitsko- makarski mons. Marin Barišić.

 

Na euharistijskom slavlju, uz poštivanje epidemioloških mjera zbog kojih ni ove godine nije bilo tradicionalne procesije Kačićevim trgom u kojoj se nose moći sv. Klementa, sudjelovao je veći broj vjernika u nazočnosti gradonačelnika Zorana Paunovića, saborskog zastupnika iz Makarske Jure Brkana i župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana.

 

Uoči svetkovine zaštitnika grada pod Biokovom, tradicionalno je upriličeno otvaranje rake u kojoj se čuvaju moći sveca mučenika uz pjevanje himne Sv. Klement. U ime „čuvara „ključeva, ispred Grada Makarske dogradonačelnica Antonia Radić Brkan i članovi Pastoralnog vijeća Šimun Babić i Goran Juričić predali su župniku ključeve rake u kojima se čuvaju relikvije sveca mučenika. Mons. Pavao Banić je moći sv. Klementa izložio na glavni oltar gdje im se puk klanjao dok se pjevala himna sv. Klementu u čast.

 

Tijekom trodnevlja u konkatedralnoj crkvi sv. Marka mise su služili fra Nikica Ajduković, don Jure Lovrinčević, vikar Župe sv. Marka i dr. don Hrvoje Relja. Propovijedao je don Mate Antunović, đakon.

 

Mons. Pavao Banić zahvalio se svima koji su pridonijeli lijepoj proslavi Sv. Klementa, zaštitnika grada i biskupije. Posebno je pozdravio vjernike, makarskog gradonačelnika i župana.

 

- Krist Kralj je onaj koji je okupio narod, Crkvu, gradsku i županijsku vlast zajedno. Srce mi je puno jer nema događaja koji nas može ujediniti osim Krista Kralja – naglasio je mons. Pavao Banić.

 

Janja Glučina

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.