Makarska obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Proslava Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja otpočela je budnicom Gradske glazbe Makarska, a nastavljena odavanjem počasti najzaslužnijima za stvaranje i slobodu suverene Republike Hrvatske.

Na Spomenik hrvatskom branitelju predstavnici Grada Makarske na čelu s gradonačelnikom Zoranom PaunovićemUdruge 156. brigade Hrvatske vojskeUdruge udovica i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, HVIDRA-e, SABA-e, makarskog HDZ-a i SDP-a položili su vijence i odali počast poginulima za slobodu Hrvatske. Molitvu odrješenja predvodio je mons. Pavao Banić.

Pozivajući nazočne da minutom šutnje odaju dužnu počast i zahvalnost svim hrvatskim braniteljima koji su položili svoje živote na oltar domovine, gradonačelnik Zoran Paunović je podsjetio:

“Na današnji dan 1995. godine sjećamo se vojno-redarstvene akcije Oluja. Još mi je živo sjećanje na podizanje one velike zastave na kninskoj tvrđavi koja je na neki način, ne samo simbolično nego i stvarno označila kraj rata. Ovo je prilika da se sjetimo svih onih koji su dali obol Domovinskom ratu i da se zahvalimo svim našim braniteljima, svima koji su dali ono najviše – svoje živote i onima koji su ostavili svoje zdravlje na ratištu. Oluja je značila kraj rata!

Međutim, ja se tog razdoblja želim sjećati kao početka nečeg novoga. Početka mira. Zadnjih 26 godina od tog datuma, ovo razdoblje je nešto s čime ja nisam zadovoljan. Ja se stvarno nadam da je Hrvatska zaslužila bolje. Ja želim da naša djeca žive boljim kvalitetnijim životom, da imaju bolje obrazovanje, bolje zdravstvo, da imaju bolju kvalitetu života. Svi mi smo na neki način odgovorni, svi mi trebamo dati obol tomu. S tom mišlju ostavljam vas da razmislite”, poručio je gradonačelnik Paunović.

Vijencima koje su položili na Spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i minutom šutnje; predstavnici Grada, HVIDRA-e, Udruga udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, Udruga 156. brigade HV, SDP i SABA, HDZ, izrečena je zahvala hrvatskim braniteljima i čovjeku koji je bio na čelu Hrvatske kada se branila i oslobađala domovina.

- Pozivam vas da se radujete jer je ovo sretan dan, jer mi danas 26 godina nakon Oluje možemo reći da živimo u miru i blagostanju – kazao je gradonačelnik Zoran Paunović, pozivajući na minutu šutnje kojom je odana počast prvom hrvatskom predsjedniku ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu i uputio građanima čestitke za Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Sveta misa za domovinu je u konkatedralnoj crkvi sv. Marka večeras  s početkom u 20 sati.

J.Glučina

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.