Makarani proslavili Dan Grada


40. obljetnica Klape Srdela

Dan uoči same proslave Dana Grada obilježilo je rođendansko slavlje Klape Srdela. Najstarija Makarska klapa u utorak je proslavila punih 40 godina svog djelovanja. U ime Grada Makarske Klapi Srdela čestitao je predsjednik Gradskog vijeća dr. Damir Mendeš te im zahvalio na dugogodišnjoj promociji grada Makarske, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.Klape Filip Dević, Adrion, Dalmatinke, Kamen i Fjoret nastupili su kao gosti na Srdelinom rođendanu, a podijeljene su plakete svim dosadašnjim članovima klape.

24. listopada – Dan Grada Makarske


Iako su se Makarani pribojavali lošeg vremena i otkazivanja proslave Dana Grada, cijeli je dan Makarsku grijalo sunce.
Proslava je započela polaganjem vijenaca na Središnjem križu Gradskog groblja, Spomeniku Prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, te Spomeniku Hrvatskom branitelju, nakon čega je u Hotelu Park upriličena svečana sjednica Gradskog vijeća Makarske.
Konferencijska sala „Razgovor ugodni…“ bila je prepuna uzvanika, među kojima ističemo goste; delegaciju gradova prijatelja Steina i Neumarkta iz Njemačke i grada Budve iz Crne Gore, Županije Splitsko-dalmatinske, Hrvatske ratne mornarice, Omiša, Vrgorca i još mnoge druge. Predsjednik Gradskog vijeća dr. Damir Mendeš je nakon čestitke povodom Dana Grada pročitao brzojave koji su ovom prigodom pristigli, a među kojima su i one od predsjednika Vlade RH Ive Sanadera i predsjednika Sabora RH Vladimira Šeksa.

Gradonačelnik Marko Ožić Bebek u svom kratkom govoru osvrnuo se na aktualnu problematiku u gradu kao i nadolazeće projekte ove vlasti. Na svečanoj sjednici dodijeljene su dvije nagrade Grada- don Mati Staniću i Prometu Makarska d.o.o. te tri plakete Grb Grada Makarske: Crkvi Kraljice Mira (nagradu je preuzeo don Damir Vuletić), prof. Ljilji Vokić, koja nije bila u mogućnosti prisustvovati sjednici, te Stipi Božiću, koji je trenutno u inozemstvu, a nagradu u njegovo ime preuzela je njegova kći Maja Božić. U ime nagrađenih zahvalio se don Mate Stanić.


S obzirom da ove godine Grad Makarska i Grad Stein obilježavaju 20 godina prijateljstva, zamjenik gradonačelnika Steina German Leger u svom je kratkom govoru istaknuo važnost kulturne i sportske suradnje ovih dvaju gradova. Nakon sjednice u restoranu hotela Park upriličen je svečani domjenak.
U isto vrijeme na Gradskoj rivi program GRAD GRAĐANIMA počeo je tradicionalnom promenadom Gradske glazbe Makarska. Sportski klub Makarska rivijera animirao je vrtićku djecu i osnovnoškolce u prvoj gradskoj kros-trci. Oni najbrži nagrađeni su medaljama.Dječji vrtić Biokovsko zvonce, osnovne škole Petra Perice i Stjepana Ivičevića, Udruga Lanterna i Udruga Sunce našim su građanima upriličile prekrasne prodajne izložbe na rivi, a vrtićka djeca su ovom prilikom pripremila prigodni program na bini.

 Nakon prošlogodišnjeg Makarskog rižota, ove godine kuhari Udruge Dalmatinski kuhar za makarane su pripremili Megarižot od plodova mora (moramo istaknuti od isključivo svježe ribe), za čak 1500 naših građana, a sve to uz zvuke klape Fjoret i grupe Dalmatino.Promocija monografije HNK Zmaj „Vječni Zmaj pod Biokovom“


U popodnevnim satima u Hotelu Park upriličena je promocija monografije HNK Zmaj- „Vječni Zmaj pod Biokovom“, autora Jurice Gizdića i Anđelka Raffanellija. Ovaj sportsko-povijesno-kulturni događaj zainteresirao je Makarane, tako da je konferencijska sala Hotela Park do zadnjeg mjesta bila popunjena.


Monografija se može, po cijeni od 150 kuna, kupiti u prostorijama nogometnog kluba Zmaj.Na Kačićevom trgu u večernjim je satima održan koncert grupe The Beat Fleat, koji su na iznenađenje organizatora i svih posjetitelja, bez obrazloženja, nažalost prerano završili.Pravo iznenađenje bio je veliki vatromet koji je nakon koncerta obojio nebo iznad Makarske.
Ovim putem zahvaljujemo svim ustanovama, udrugama, klubovima i ostalim udruženjima građana koji su se pridružili organizaciji Dana Grada Makarske 2007.

Također zahvaljujemo i sponzorima – Bobita, Hotel Biokovo, Kingtrade, EiM-proizvodnja svijeća, Promet Makarska, Volicija robni centar, Javni bilježnik Barbić, Keratom, Vinc Mornar, Pekara Mlinar, koji su svojom donacijom omogućili da građani našega grada kvalitetno proslave svoj dan.