Kreće projekt Maestrale - Makarsko kulturno osvježenje

Maestrale je novi vjetar skrivene Makarske koji oživljava bogatu povijest grada kroz tradiciju, kulturu, umjetnost i turizam. Mjesto susreta i povezivanja lokalnog stanovništva, turista i prolaznika. Osmišljen kao prilika za upoznavanje Makarske kroz skrivene gradske kale, lokalne meštre, kreativne umjetnike te moderne umjetničke instalacije, u grad donosi dašak originalnog kulturnog osvježenja.

 

Projekt će potrajati od srpnja sve do kraja rujna a svojim konceptom osvježit će turističku ponudu grada kroz tri dijela koji se međusobno nadopunjuju: detour, cooltour i arte.

Maestrale DETOUR donosi turistima jedan novi doživljaj Makarske, mogućnost sudjelovanja  u vođenim kostimiranim turama po staroj gradskoj jezgri, a doživljaj grada uz storytelling upotpunit će pop up nastupi lokalnih klapa, zborova i folklornih sastava. Događanja u sklopu Maestrale DETOUR odvijat će se svake srijede, a realizirat će se u suradnji sa lokalnim glazbenicima i licenciranom vodičkom interpretatoricom baštine Interpret Europe Heritage Agatom Ravlić.

 

Maestrale COOLTOUR odvijat će se svakog utorka u srpnju na atraktivnim i skrivenim lokacijama grada – pjacetama i dvorištima stare gradske jezgre nudeći domaćima i turistima glazbeno scenske i umjetničke nastupe u autentičnom dalmatinskom ambijentu. COOLTOUR u Makarskoj otvara kazališna skupina Ritam igre sa predstavom ,,Ženici'', a makarska publika ovog će ljeta imat priliku uživati i u koncertu popularnih Gelato sisters kao i poetsko glazbenom koncertu ,,Koralj vraćen moru'' kojim će se u Makarskoj obilježiti 100. obljetnica rođenja naše najveće pjesnikinje Vesne Parun.

 

Treći ali ne manje važan dio - Maestrale ARTE  donosi još jedno kulturno osvježenje: izložbe umjetničkih instalacija renomiranih mladih umjetnika iz Hrvatske koje će se sve do rujna izmjenjivati jednom mjesečno.  Povijesne kale, ulice, barokne palače u staroj gradskoj jezgri oživjet će umjetničkim instalacijama koje privlače pažnju i povezuju staro i novo, tradiciju i umjetnost, prošlost i sadašnjost… Tijekom lipnja makarske umirovljenice vratile su dašak prošlosti instalacijom Tiramola koji pričaju povijest i kulturu življenja u našim kalama. Umjetnički dio instalacija nastavlja se i kroz srpanj. Iza projekta stoji suradnja Grada i umjetničkog festivala ,,Okolo'' koji je u Zagrebu zadnje dvije godine izazvao veliku pažnju javnosti., a ovim projektom Makarska postaje službena „Okolo na moru“ destinacija. Riječ je o postavljanju umjetnosti u gradski krajolik,  poticanje malo ,,drugačije'' šetnje i upoznavanje grada iz umjetničkog kuta. Projekt će se u budućnosti širiti i razvijati kroz suradnju s umjetnicima naše županije kao i na međunarodnoj razini.

 

Projekt ,,Maestrale''  sastavni je dio ovogodišnjeg programa događanja ,,Lito u gradu'' , a njegov glavni cilj je ponuditi poseban doživljaj grada kroz oživljavanje kulturne baštine i šarma dalmatinskih kala na interaktivan način i potaknuti osjećaj lakoće življenja karakterističan za mediteransko podneblje kojem Makarska pripada. Dugoročni cilj je revitalizacija stare gradske jezgre.

 

Uključivanjem većeg broj dionika (klape, folklorna društva, lokalni umjetnici, licencirani turistički vodiči…) koji bi na zanimljiv način interpretirali kulturnu baštinu Grada, kroz spontano pjevanje, plesanje, različite izložbe i radionice, storytelling turističke ture, oživljavanjem skrivenih i nefrekventnih mjesta u staroj gradskoj jezgri, posjetiteljima se želi pružiti drugačiji i cjelovitiji doživljaj grada koji je fokusiran na održiv, spori turizam koji budi emocije i stvara nova iskustva.

 

Detaljan program moći ćete pratiti na društvenim i mrežnim stranicama Grada Makarske i Turističke zajednice Grada  Makarske.

 

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.