Korado Korlević u Makarskoj

31.10.08.

Poznati hrvatski astronom prof. Korado Korlević, inače voditelj zvjezdarnice u Višnjanu, danas je cijeli dan bio u radnom posjetu Makarskoj. Povod dolaska prof. Korlevića je edukacija kao i poklon koji je uručio makarskom Orionu -društvu za astronomska i ufološka proučavanja, a radi se o specijalnoj kameri koja će snimati sve pojave i promjene na nebu iznad Makarske. U 10,30 sati zamjenik gradonačelnika Ivan Ivanda primio je prof. Korlevića, Reinera Stossa (specijalistu za robotiku) i njihova domaćina Glorjana Grabnera u zgradi Grada Makarske kako bi zahvalio na vrijednom poklonu koji će uvelike pridonijeti razvoju Oriona i Makarske, te mu uručio poklon Grada Makarske – monografiju grada, fotografiju i kristalno zvonce s povijesnim Grbom Grada.

Prof. Korlević istaknuo je važnost položaja grada Makarske u daljenjem istraživanju astronomije u južnoj Dalmaciji, koja će sa Splitom i otokom Lastovom tvoriti trokut specijalnih kamera za praćenje svake promjene na nebu iznad Dalmacije. Korlević je ovom prilikom upoznao dogradonačelnika Ivandu sa štetnim pojavama pretjerane gradske rasvjete, kao i s mogućnostima uštede energije te zaštite prostora i prirode.
Voditelj Oriona Glorijan Grabner tom je prilikom najavio skori početak izgradnje kupole na Spomeniku na Glavici, koju će raditi tvrtka iz Amerike, te naposlijetku otvaranje zvjezdarnice već u proljeće iduće godine. Izgradnjom zvjezdarnice i kupnjom teleskopa, Orion i Makarsku čekaju novi zadaci i nove mogućnosti daljnjeg razvoja.


Nakon primanja, u Srednjoj strukovnoj školi, u organizaciji DAUP Orion Makarska, prof. Korlević održao je predavanje na temu Svjetlosno zagađenje i kako ga spriječiti, koje je privuklo veliki interes naših sugrađana. U 14,00 sati na objektu Gradskog centra za izvješćivanje Osejava postavljena je posebna kamera koja će pratiti i snimati meteore, kao i ostale promjene na nebu iznad našega grada.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.