Konferencija za novinare gradonačelnika Jure Brkana: Usmeni dogovor bivše SDP-ove vlasti s odvjetnikom Danom Marinovićem građani Makarske platit će 5.000.000,00 kuna

Gradonačelnik  Makarske Jure Brkan održao je danas u gradskoj vijećnici konferenciju za novinare na kojoj je potvrdio da je Grad Makarska izgubio i drugi sudski spor sa Odvjetničkim društvom Marinović i partneri iz Zadra koji će građane Makarske koštati 1.850.000,00 kuna. Prvi spor, do kojeg je također došlo jer je Grad Makarska odbio platiti troškove zastupanja odvjetničkom društvu koje s Gradom nije imalo potpisan nikakav ugovor, već je pravomoćno okončan i temeljem presude sa računa Grada Makarske bit će skinuto 1.200.000,00 kuna.

Kako što je već poznato, Odvjetničko društvo Marinović i partneri, u vlasništvu je Dana Marinovića, sina sutkinje Ustavnog suda  i bivše SDP-ove saborske zastupnice Ingrid Antičević Marinović. Dan Marinović Grad Makarsku je od 2013. do 2017. zastupao u više sporova, a među ostalim i u dva najviše vrijednosti: tužbi Grada Makarske prema Hotelima Makarska d.o.o. za isplatu cca 9.800.000,00 kuna koliko je Grad Makarska isplatio prijašnjim vlasnicima zemljišta na kojem su izgrađeni hoteli te tužbi Abacusa d.o.o. protiv Grada Makarske vrijednosti 15.000.000,00 kuna.

Iako nijedan spor nije doveden ni blizu završetka, do svibnja 2017.  Grad Makarska je odvjetničkom društvu isplatio 2.000.000,00 kuna, a nakon promjene vlasti stigli su novi računi fakturirani po najvišoj odvjetničkoj tarifi koji sežu do 3.000.000,00 kuna.

-Za prvi spor je presuda pravomoćna, a prošli tjedan dobili smo i drugu presudu koja je prvostupanjska. Sad je više nego jasno da će usmeni dogovor bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Tonća Bilića i sina njegove stranačke kolegice Dana Marinovića građane koštati 5.000.000,00 kuna i ja mislim da građani koji to plaćaju zaslužuju znati što se dogodilo. Jer taj novac mogao je biti uložen u njihovu ulicu, dječje igralište, njihov kvart, plaćanje specijalista u Domu zdravlja, izjavio je danas gradonačelnik Grada Makarske Jure Brkan podsjetivši kako je, kad je prvi put dobio troškovnike za zastupanje u dva sudska spora, ostao šokiran enormnim iznosima.

-Odmah nakon što smo preuzeli dužnost 12. lipnja 2017. dostavljeni su nam troškovnici za spor s Hotelima Makarska u iznosu od 1.366.000,00 kuna i za zastupanje u sporu Abacusa protiv Grada 862.000,00 kuna. Letimičnim pregledom uvidio sam da se većina  toga odnosi na kratki vremenski period. Npr. 3.3.2017, u samo jednom danu Marinović  je u istom predmetu predao 3 podneska i svaki naplatio 124.000,00 kuna!! Zanimljivo je ispostavljanje računa za drugi spor. 2017., baš u vremenu između 2 izborna kruga, točnije 26.5. Marinović je fakturirao za jedno zastupanje 86.000,00 kuna, isti dan obračunava i podnesak 90.000,00 tisuća kuna i onda nastavlja ,,štancati''račune. Budući da se 4. lipnja održava drugi krug izbora za gradonačelnika, Marinović ubrzava ritam. Fakturira račune 2. lipnja, 5. lipnja, 8. lipnja i 12. lipnja 2017. na dan kada se održala službena primopredaja vlasti između gradonačelnika Bilića i mene. Dovoljno je reći da je u sporu protiv Hotela Makarska čija je vrijednost cca 10.000.000,00 kuna Marinović obračunavao najvišu odvjetničku tarifu zakonom dopuštenu i sve putne troškove je pribrajao tom sporu, pojasnio je Brkan dodavši kako na taj način ispostavljene račune nije htio platiti vjerujući da će sud donijeti presudu koje će biti povoljnija  za Grad Makarsku.

-Odlučio sam da takve račune, a bez ikakvog pisanog traga kako su nastali, neću potpisati jer to niti je normalno niti je moralno a bio sam uvjeren da je i nezakonito i da ću to dokazati u sudskom postupku.  No, u sudskom sporu bivši gradonačelnik Tonći Bilić svjedočio je i potvrdio da je sve što je Marinović naplatio naplaćeno sukladno njihovom usmenom dogovoru i temeljem tog njegovog svjedočenja jedan spor je već pravomoćno okončan i platit ćemo 1.200.000,00, a temeljem druge presude koja još doduše nije pravomoćna ali nema sumnje da će biti u Marinovićevu korist, građani Makarske platit će još 1.850.000,00 kuna!!

Bez obzira na sudski epilog ja i dalje smatram da usmeni dogovor Bilić- Marinović nije normalan i nije moralan.  SDP je zahvaljujući velikodušnom usmenom dogovoru između bivšeg gradonačelnika i Dana Marinovića sinu svoje stranačke kolegice samo u jednom mandatu omogućio zaradu od 5.000.000,00 kuna nauštrb građana Grada Makarske. Pa mi smo za taj novac obnovili cijeli Gradski sportski centar, otkupili  zemljište i sagradili pristupni put novom Dječjem vrtiću na Zelenki. Za slučaj Abacus nas je upravo SDP prozivao da smo se odlučili na sudsku nagodbu. Oni su bez sudske nagodbe i bez presude za slučaj Abacus dali Marinoviću 1.200.000,00 kuna, a mi smo sagradili cestu, izašli iz spora i ušli u vlasništvo sve za 1.600.000.00 kuna. To je razlika između nas i njih.

Što je gospodin Bilić dobio zauzvrat ja to ne znam, kao što ne znam zašto su o svemu tome šutjele njegove stranačke kolege, članovi Predsjedništva stranke koji i danas vuku konce iz sjene. Iza SDP-a nije ostalo ni metar asfalta, ali su 5 milijuna poklonili gosp. Odvjetniku. To je najskuplje ulaganje koje su ostavili u nasljeđe građanima, naglasio je gradonačelnik Jure Brkan na današnjoj konferenciji za novinare.

 

 

 

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.