Koaadjutor mons. Dražen Kutleša predvodio slavlje Male gospe u svetištu Vepric

 ‘Današnji blagdan neka bude poticaj roditeljima da kažu djeci ono što je najbolje za njih’I ove godine marijansko svetište Vepric uoči i na blagdan Male Gospe mjesto je okupljanja brojnih vjernika. Tradicionalno sinoć, na uočnicu blagdana Male Gospe, kada ovo marijansko svetište pohode tisuće vjernika s Makarskog primorja, iz Imotskog i neretvanskog kraja, s otoka, iz BiH, odvijalo se središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup koadjutor mons. Dražen Kutleša, uz nadbiskupa mons. Marina Barišića, don Miju Šurlina, upravitelja svetišta Vepric, uz sudjelovanje mons. Pave Banića, dekana Makarskog dekanata i više svećenika.

„Došli smo danas u ovo svetište svatko sa svojim prošnjama i molitvama. Želimo moliti Majku Mariju, ali i učiti od Nebeske Majke. U današnje vrijeme kada osjećamo svi da smo izgubili hrabrost, kada nismo odlučni, tražimo da netko drugi za nas učini velike stvari, bilo u Crkvi ili u politici, jer se sami ne usuđujemo učiniti ono što je bitno i za obitelj i za društvo”, istaknuo je na početku svoje propovijedi mons. Kutleša. Tumačeći evanđeoski tekst istaknuo je tri bitna Marijna i Josipova postupanja i pronalaženja rješenja u poteškoćama. Prva faza govori o velikoj nevolji kojoj je odgovor u vjeri, druga o Božjem vodstvu i poslušnosti, a treća o odlučivanju i odlučnosti, odnosno hrabrosti.

 

„Zato današnji blagdan Marije može i nas potaknuti da kao vjernici vidimo što trebamo u svom životu činiti. U prvom redu vjernici moraju vjerovati kako bi u poslušnosti Bogu mogli rasti u donošenju svojih odluka. I zato te odluke trebaju biti usmjerene prema Božjim zakonima, ne prema ljudskom zakonu jer često kada se u društvu bira između ljudskog i Božjeg, izabere se onaj ljudski koji je nerijetko protiv Božjeg zakona”, istaknuo je mons. Kutleša koji je vjernicima poručio:

 

„Želim da budete odlučni, da znate reći svojoj djeci ono što je najbolje za njih, a ne što oni žele i želim da svećenici budu uvijek ono što treba biti svećenik. Tako ćemo svi skupa doći do pravih rješenja,” poručio je mons. Kutleša.

Kao što je poznato zbog epidemioloških razloga ni ove godine nije bilo one velike veličanstvene marijanske procesije u kojoj je ranijih godina sudjelovalo i više od deset tisuća vjernika s upaljenim svijećama kroz lijepo uređeno svetište. Upaljene su svijeće i ove godine kada je svetište Vepric dodatno uređeno. Naime, napravljen je most, uređeno još 6 postaja križnog puta, a blagovaonica je oslikana.

 

- Don Mijo Šurlin zahvalio je volonterima koji su dali svoj doprinos uređenju i slavlju blagdana Male Gospe, svim službama Grada Makarske i Općine Baška Voda, djelatnicima Hitne pomoći, vatrogascima, policajcima i komunalnim redarima, makarskim komunalcima, Hrvatskim cestama, tvornici svijeća ‘Eljuga’, Župnom zboru i komornom sastavu Brela na čijem je čelu maestro Jure Šaban Stanić, bogoslovima i vjernicima, nadbiskupu na poticajnoj propovijedi i svim volonterima. Posebnu zahvalnost izrazio je dobročinitelju iz Metkovića Pascqualu Sacoo, za kojeg kaže da godinama pomaže, daruje i sudjeluje u svim akcijama održavanja i uređenja svetišta bez ijedne kune.

- Posljednja akcija je bila šest postaja križnog puta koje smo izmjestili za gradnju nove kuće – kazao je don Šurlin. Njemu je u zahvalu nadbiskup mons. Marin Barišić uručio ovom prigodom zahvalnicu.

Na uređenju svetišta, koje iz godine u godinu sve uređenije, upravitelju don Miji Šurlinu i don Alojziju Bavčeviću zahvalio je nadbiskup Barišić. Zahvalio je nadbiskupu Kutleši za predvođenje mise, a posebno je zahvalio Hrvatskim cestama za novi most, don Miji Šurlinu, koji je izradio mozaik na 14. postaji, te umjetniku Marku Rupniku za oslikavanje blagovaonice.

 

Janja Glučina

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.