Izvješće o radu gradonačelnika Jure Brkana: U 6 mjeseci provedeno 22 postupka javne nabave u vrijednosti 35 milijuna kuna

-Oprezno smo planirali, ali život nije stao. Svi kulturni i sportski događaji koji su se mogli održati sukladno epidemiološkim mjerama su održani. S druge strane, što se tiče gradnje za koju nije bilo ograničenja, ništa nije stalo i nijedan infrastrukturni projekt nije zaustavljen. Dovoljan pokazatelj kako se radilo je da su u 6 mjeseci, od srpnja do prosinca 2020., provedena 22 postupka javne nabave u vrijednosti od 35 milijuna kuna. Ono što bih još želio istaknuti, a što se vidi u izvješću, je pomoć koju je Grad Makarska dao svojim zakupnicima i ugostiteljima, odnosno pomoć koju je Grad Makarska dao svojim gospodarstvenicima da što bezbolnije prebrode tešku 2020. godinu. Oslobađanje od plaćanja poreza za javno prometne površine bilo je u iznosu od 1.448.000,00 kuna, a oslobađanje od zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada 581.000,00 kuna. Smatram da smo s obzirom na okolnosti napravili puno. Jesmo li mogli više? Uvijek se može više i uvijek se treba tražiti više, istaknuo je gradonačelnik Jure Brkan na prošloj sjednici Gradskog vijeća govoreći o svom izvješću o radu za razdoblje srpanj - prosinac 2020.

 

Kao važan projekt završen u navedenom razdoblju istaknuo je i usvajanje izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Makarske.

 

- Za jednu etažu smanjili smo izgradnju svih stambenih građevina, povećali koeficijente za hotele s ciljem zapošljavanja, povećali minimalnu građevinsku parcelu na 400 kvadrata, propisali 30%  umjesto dosadašnjih 20% zelene površine, po prvi put smo maksimalno zaštitili ruralna područja odredbom od maksimalno dvije nadzemne etaže( prizemlje i kat) itd. Ovaj plan donosi niz benefita i smatram da nam svima treba bit na ponos da smo donijeli takav dokument, zaključio je gradonačelnik. Posebno je istaknuo da su u predmetnom razdoblju završeni radovi na projektu ,,Revitalizacija kulturnopovijesne baštine zaseoka Kotišina'' za koju je Grad Makarska prošao reviziju SAFU-a( Središnja agencija za financiranje i ugovaranje) bez ikakvih penalizacija, istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednik oporbenog kluba vijećnika Sretan Glavičić izjavio je kako izvješće neće podržati jer je ,,situacija potpuno suprotna od onog što se govori''.

– U izvješću nema ni riječi o stožeru koji je dozvolio rad noćnim klubovima u zatvorenim prostorima i tako upropastio sezonu, stampedu stambene izgradnje, pokretanju postupka od strane Povjerenstva za sprječavanje sukoba protiv zamjenika gradonačelnika Joze Vranješa……Predlažem da izađete među građane i vidite što oni stvarno misle o radu vas i vaših zamjenika, rekao je Glavičič.

- Ja među moje sugrađane mogu izaći kad hoću jer ne živim ni u Italiji ni u Zagrebu. U Makarskoj nisam samo dva dana u tjednu, a kad sam tu nemam nikakav problem izaći i porazgovarati sa svojim sugrađanima  od Dugiša do Velikog Brda….A što se tiče mog zamjenika Joze Vranješa, ja ga ne trebam branit, njegova djela govore za njega, replicirao je gradonačelnik predsjedniku SDP-a Sretanu Glavičiću.

 

U nastavku sjednice usvojen je novi Statut Grada Makarske i novi Poslovnik o radu Gradskog vijeća. Razlog donošenja novog statuta i poslovnika su izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj(regionalnoj) samoupravi i Zakona o lokalnim izborima. Najveće izmjene odnose na smanjenje broja dužnosnika sa tri na dva(jedan zamjenik umjesto dosadašnjih dva), smanjenje broja vijećnika sa 17 na 15 te provođenje referenduma.

Vijećnici su usvojili i odluku o rasporedu sredstava političkim strankama iz proračuna Grada Makarske za prvi kvartal ove godine.

Gradonačelnik je dobio zeleno svijetlo Gradskog vijeća za potpisivanje ugovora o darovanju autorskog dijela kojim autor Bruno Maganić Gradu Makarskoj daje pravo odljeva  i postavljanja aluminijskog/brončanog spomenika Postrojbi posebnih namjena ,,Kobac''.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća stavljen i van snage Urbanističkog plana uređenja ,,Program poticane stambene izgradnje''.

Gradsko vijeće usvojilo je i odluku o korištenju prostora u vlasništvu Grada Makarske ustanovama u vlasništvu Grada, uvjete korištenja te prava i obveze korisnika. Svi prostori daju se na korištenje na razdoblje od 4 godine.

Na istoj sjednici usvojena je i odluka o ustupanje na upravljanje Turističkog informativnog centra za posjetitelje  Turističkoj zajednici Grada Makarske kojom se TZ-u ustupa na korištenje prostor u prizemlju Palače Tonoli u kojem se na 121,81 m2 nalazi novi multimedijalni centar.

Vijećnici su podržali i odluku o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Makarske u 2021. godini.

Usvojene su i izmjene i dopune Statuta Gradskog muzeja Gradom Makarska koji će ubuduće upravljati obnovljenom kulturno povijesnom baštinom zaseoka Kotišina - Velikim Kaštelom, crkvom sv. Martina i dvorišnim prostorom crkve sv. Ante.

Vijećnici su podržali i usvajanju odluke o davanju koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za izgradnju podmorskog ispusta uređaja za pročišćivanje otpadnih voda Biloševac, incidentnih preljeva  crpna stanica Biokovka i crpna stanica Biloševac.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Ožić Bebek potvrdio je da je sjednica održana 8. ožujka vjerojatno posljednja u ovom sazivu te zajedno sa gradonačelnikom Jurom Brkanom zahvalio svima na suradnji u proteklom četverogodišnjem mandatu.

  

 

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.