Izložba "Ususret stalnom postavu"

18.7.2012.
IZLOŽBA „USUSRET STALNOM POSTAVU“


Otvoreno:
Svaki dan 09-13 i 18-22
Subotom 18-22
Nedjeljom i praznikom zatvoreno
Ulaz: 10 kn

Poznato je kako makarski muzej nema stalni postav i kako ima problema s prostorom. Svojevremeno je postojalo nešto što se nazivalo stalnim postavom,ali to nije odgovaralo svim uzusima muzejsko-galerijske djelatnosti.

Niti ova izložba nije pravi stalni postav,ali je vrlo blizu tome.
Na izložbi su predstavljena sva područja koja Muzej pokriva, od arheologije preko etnologije, povijesti i povijesti umjetnosti i zato je obavezno posjetite!Izložba "Ususret stalnom postavu" postavljena je u Gradskom muzeju Makarska, u baroknoj palači Tonoli, podignutoj u drugoj polovici 18. st. na zapadnoj strani današnje gradske rive i luke. Izložbom je koncipiran izgled stalnog postava, odabirom predmeta iz svojeg fundusa, odnosno prikaza zbirki arheologije, etnologije, numizmatike, kulturno-povijesne zbirke, te starih fotografija i razglednica.
Izloženi arheološki predmeti prikazuju najranija povijesna razdoblja u Makarskoj i Makarskom primorju. Među njima su, kao najstariji, zastupljeni nalazi posuđa iz pećine Bubnjavača u Velikom Brdu pokraj Makarske, datirani u neolitik ili mlađe kameno doba (oko 6000.- 4000 g. pr. Kr.). Na izložbi su prezentirani i nalazi iz eneolitika ili bakrenog doba (oko 3300.- 2200. g. pr. Kr.), a osobito su brojni predmeti posuđa i metalnog nakita s utvrda i grobova iz brončanog i željeznog doba (oko 2200.-700. g. pr. Kr.).
Na izložbi su predstavljeni predmeti, finije posuđe i amfore, iz helenističkog i rimskog razdoblja (3. st. pr. Kr. – 6. st.), te razdoblja srednjeg vijeka (7. st. – 15. st.). Pojedini predmeti su rijetke ili iznimne pojave, kao nalazi keramičke posudice (visine 14 cm), te brončanog polukružnog pojasnog privjeska iz 7. st., predstavnici komanske kulture, odnosno romaniziranog etnikuma u Makarskom primorju. Najkarakterističniji nalaz iz srednjeg vijeka predstavljen je bizantskim križem relikvijarem iz 12. st., nađen u Tučepima. Sveukupno, arheološka istraživanja u Makarskom primorju i Zabiokovlju bili su glavnim izvorom nabave najvrjednijih predmeta predstavljenih ovom izložbom.
Segment izložbe s predmetima kulturno-povijesnog značaja reprezentativno predstavljaju slike, portreti makarskih građana iz 19. st., te naročito Gospe s Djetetom Ivana Skvarčine, ulje na drvu iz sredine istog stoljeća. Izloženi su vrijedni predmeti umjetničkog obrta, osobito u stilskoj pripadnosti secesiji. Ovo razdoblje prijelaza 19.-20. st., kada Makarsku označava konačan razvoj građanske kulture, upotpunjeno je prezentiranim albumima i izvornim slikovnim prikazima grada.
Izloženi etnološki predmeti mahom pripadaju kraju 19. i prvoj polovici 20. st. Dokaz su izgleda gradske, ali i seoske sredine, nezahvaćene ubrzanim razvojem tehnologije i suvremenog povijesnog razvoja.
Marinko Tomasović, dipl. arheolog i povjesničar umjetnosti, kustos - ravnatelj
Foto: Joško Lopar


Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.