Izjava gradonačelnika u povodu financiranja prijevoza učenika srednjih škola u novoj pedagoškoj godini

Drugi put u godinu dana imamo situaciju gdje u razgovorima s lokalnim autoprijevoznikom nažalost nije prevladao razum, ni minimum solidarnosti prema roditeljima srednjoškolaca.

Promet Makarska odbio je sve naše prijedloge kojima smo na održiv način pokušali da sve uključene strane, prvenstveno roditelji i djeca, prijevoznik, konačno i mi kao Grad koji raspolaže novcem građana, lakše podnesemo realno poskupljenje, za koje ne dovodimo u pitanje da je dotaknulo i autobusni prijevoz.

Ono na što ne možemo pristati je da prijevoznik povećava cijenu kako želi i da Grad sam plaća 50 posto cijelog troška. Sudjelovanje Grada u ovom slučaju raslo bi dvostruko u odnosu na ranije.

Pronaći rješenje s nekim tko želi da mu se u 100-postotnom iznosu plaćaju i dani kada djeca ne idu u školu radi prakse ili bolesti nažalost je bio uzaludan posao.

Razumijem da to nije utjeha roditeljima, ali kao prvi čovjek grada ne mogu dopustiti da nas netko ucjenjuje i odbija ikakav kompromis.

Dobra volja Grada da sudjeluje u trošku nikad nije bila upitna te ćemo i dalje plaćati 25% iznosa kojeg je država odredila kao cijenu karte. Spomenut ću samo da smo do današnjeg dana za subvencije prijevoza učenicima, umirovljenicima, bolesnicima i drugima izdvojili skoro 100.000 eura. Izdvojit ćemo i više ako bude trebalo, ali kroz partnersku suradnju, a ne ultimatume u korist profita jedne tvrtke.

Osobno me žalosti da se nije u stanju korektno ponašati prema roditeljima i 50-ak djece, nego koristi svoju monopolističku poziciju i propuste zakonodavstva koji će ga još par godina držati jedinim koncesionarom.

Ono što je važno u ovom trenutku reći je da i dalje tražimo rješenje kako amortizirati dio troškova. Već smo poduzeli određene aktivnosti i bit ćemo inicijator u društvu s još gradova i općina u prijedlogu Vladi RH da se subvencionirane zone prijevoza učenika produlje kako bi naši srednjoškolci koji idu u Split plaćali manju cijenu.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.