IKKER 2017.: Trećim izdanjem Interregionalnog kupa kuhara Makarska otvorila turističku sezonu

Svečanim programom u petak je otvoren treći po redu Interregionalni kup kuhara europskih regija, a program pod nazivom Večer moderne Dalmacije uz prezentaciju kuharske reprezentacije ŠKMER-a doveo je brojne goste u salu hotela Miramare. Uz večeru s odabranim delicijama dalmatinske kuhinje uživalo se i u dobrom glazbenom i kulturnom programu uz nastupe klape Srdela i Folklornog ansambla Tempet, a treće izdanje ovog atraktivnog kuharskog kupa otvorio je gradonačelnik Makarske Tonći Bilić, koji je, među ostalim, istaknuo da je cilj IKKER-a, ali i sličnih manifestacija koje se održavaju kroz godinu, potvrditi naš grad kao nezaobilaznu destinaciju na gastro-turističkoj karti Hrvatske.
Natjecateljski dio održan je u subotu kada je snage odmjerilo 15 najbolje plasiranih kuhara s međunarodnih natjecanja u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Održana je Masterclass edukacija u pripremi sushija koju je vodio Peter Stoyanov, kao i edukacija i prezentacija o Odabiru najboljih namirnica iz mora.
U večernjima satima održana je svečana podjela nagrada. Tutulu najboljeg ponio je mladi imotski kuhar Jadran Grančić, ujedno i jedini hrvatski predstavnik među trojicom prvoplasiranih, a ostatak najboljeg trojca bili su Nikola Mishovski i Dean Karapev, dvojica kuhara iz ovogodišnje zemlje partnera – Makedonije.
Dodijeljeno je i nekoliko posebnih nagrada: za najbolji rad u boksu posebnom je nagradom nagrađena crnogorska kuharica Ivana Delić, nagrada za najbolji pisani ispit na natjecanju pripala je ukupnom pobjedniku Jadranu Grančiću, zatim je jedna od posebnih nagrada otišla u ruke predsjednika stručnog žirija Izoka Legata, dok je utješnu nagradu dobio i lanjski pobjednik ovog natjecanja, Splićanin Toni Boban.
– Pripremali smo rižoto od piletine i pilećih jetrica te za glavno jelo kombinaciju svinjskog filea i bifteka. Odlučio sam se na rustikalni način s modernijim serviranjem, to nije ništa novo, no dao sam sve od sebe da bude što bolje. Vjerujem da mi je i pismeni ispit mnogo pomogao u toj ukupnoj pobjedi, potrudio sam se maksimalno pokazati koliko znam i koliko mogu, hvala svima koji su me podržali – kazao je pobjednik IKKER-a Jadran Grančić. A dok je večer otvorenja IKKER-a protekla uz okuse moderne dalmatinske kuhinje, uzvanici na završnoj svečanosti u hotelu Miramare mogli uživati u okusima jedne od najboljih mediteranskih kuhinja – makedonskoj, zahvaljujući restoranu Boko iz grada Gevgelije čija je ekipa pripremila večeru kojom je završeno treće izdanje kuharskog kupa.
U ime domaćina, grada Makarske, gradonačelnik Tonći Bilić izrazio je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem natjecanja, koje je odnedavno ugovorno vezano za Makarsku do 2019. godine. – Čestitam pobjedniku, nagrađenima ali i svima koji su sudjelovali u ovom kupu jer u pitanju su kuhari koji su vrh vrhova u svojim nacionalnim natjecanjima. Posebno mi je drago da se ove godine u IKKER uključila i Srednja strukovna škola Makarska, nadam se da će tako biti i ubuduće jer ova manifestacija ne samo što može pomoći Makarskoj i čitavom Makarskom primorju kao destinaciji na gastro turističkoj karti, nego i svojom organizacijom te pripadajućim edukacijama može pomoći učenicima ugostiteljskih škola, kao i već završenim kuharima, da unaprijede svoja znanja i vještine kako bi u konačnici pružili što kvalitetniju gastronomsku ponudu turistima i svima koji dolaze na naše područje. IKKER može pridonijeti populariziranju struke, ja se nadam da će u tome i uspjeti te privoljeti više mladih da odaberu strukovnu školu za kuhare ili konobare – izjavio je makarski gradonačelnik Tonči Bilić, dodavši da je Makarska IKKER-om uspjela vratiti dio onog što je izgubila odlaskom festivala Biser mora na Brač. – Drago mi je što se ulazak u ovaj projekt pokazao pravim potezom, IKKER je danas ne samo jaka gastro manifestacija u našem gradu nego i događaj kojeg možemo označiti i kao početkom ovogodišnje turističke sezone, a s druge strane ne treba zaboraviti da je Makarska uz ovo natjecanje domaćin i Grand Gourmeta, natjecanja konobara i barmena s kojim ćemo potkraj kalendarske godine zaključiti turističku sezonu 2017. – dodao je Bilić.
Dodajmo za kraj da je i ovogodišnje izdanje IKKER-a u Makarsku dovelo brojne uzvanike, među kojima i posebnog gosta Grada Makarske, gradonačelnika grada-prijatelja Vukovara Ivana Penavu.

O.Franić
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.