Gradu Makarskoj 311.100,00 kuna iz Europskog socijalnog fonda za pomoćnike u nastavi

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u suradnji s Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih dovršilo je fazu procjene kvalitete projektnih prijedloga u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga - Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama te donijelo Odluku o financiranju 40 projekata u ukupnom iznosu od 72.472.398,69 kuna bespovratnih sredstava, čime su za 2379 učenika s teškoćama osigurana 1988 pomoćnika u nastavi.
Grad Makarska javio se na natječaj s projektom: "S osmijehom u školu" – Pomoćnici u nastavi makarskih školaraca, te je odobren maksimalan iznos prihvatljivih troškova 311.100,00 kuna od kojih bespovratna sredstva iznose 276.276,95 kuna.
Partneri u projektu su Osnovna škola Stjepana Ivičevića i Osnovna škola oca Petra Perice. Cilj projekta je povećanje socijalne uključenosti i integracije djece s teškoćama u razvoju kao posebno ranjive skupine. U obje škole, u školskoj godini 2015./2016. uključeno je ukupno 17 učenika s teškoćama u razvoju koji trebaju podršku pomoćnika. U odnosu na prošlu školsku godinu 2014./15. broj učenika s teškoćama u razvoju porastao je za 5 u obje škole. Projekt omogućuje zapošljavanje 12 pomoćnika u nastavi, koji će se preko HZZO-a regrutirati iz skupine teže zapošljivih osoba s najmanje srednjom stručnom spremom, pri čemu će se prednost dati pedagoškim strukama.
U razdoblju od 2009. - 2014. u makarske osnovne škole integrirano je ukupno 105 učenika s raznim teškoćama, zahvaljujući angažmanu svih dionika, a osobito stručnoj podršci Udruge Sunce. Unatoč sve većim potrebama i porastu učenika s teškoćama, integracija učenika s teškoćama u razvoju- osiguravanjem pomoćnika u nastavi iz godine u godinu sve se više razvija i napreduje, a dugoročni cilj ovog projekta je osigurati jednake uvjete školovanja za sve učenike na nivou grada. Stručnu edukaciju pomoćnika u nastavi za rad s učenicima s teškoćama prema programu obrazovanja provodit će, kao i do sada, Udruga Sunce. Projekt obuhvaća i aktivnosti promidžbe i vidljivosti te voditelj projekta. Ovim projektom nastavlja se projekt osiguranja pomoćnika u nastavi koji je Grad Makarska započeo prije 8 godina među prvima u Hrvatskoj, a projekt "S osmijehom u školu" zajednički su pripremile djelatnice Odsjeka za projekte i razvoj, Upravnog odjela za društvene djelatnosti i Udruge osoba s invaliditetom Sunce.
Svečano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, na kojem će nazočiti i gradonačelnik Tonći Bilić, održat će se sutra (četvrtak) u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
Ugovore će dobitnicima uručiti prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, g. Mile Živčić, a svečanoj dodjeli nazočit će prof. dr. sc. Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskoga sustava, čelnik Upravljačkog tijela za OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020., Europskog socijalnog fonda.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.