Gradsko vijeće: Poginuli pripadnici PPN Kobac dobit će svoj spomenik

Gradsko vijeće jučer(ponedjeljak) je gradonačelniku Juri Brkanu dalo suglasnost za potpisivanje ugovora o autorskom djelu kojim autor Bruno Maganić Gradu Makarskoj daje pravo odljeva  i postavljanja aluminijskog/brončanog spomenika Postrojbi posebnih namjena ,,Kobac''. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Joze Vranješa, stručno mišljenje vezano za rješenje spomenika i savjet zatraženo je od prof. sa Likovne akademije Nikole Žaje koji je potvrdio da je vrijednost ovog autorskog djela gotovo 400.000,00 kuna.

- Inicijativu je pokrenula Postrojba posebnih namjena i mogu reći da su autor, suborci i obitelji u ovo djelo snažno unijeli svoju energiju i emocije kako bi dostojno obilježili žrtvu naših junaka i sugrađana. Sam spomenik će biti montiran na postament sa oznakom postrojbe i imenima naših junaka koji su svoj život položili na oltar domovine 5.7.1992. godine, istaknuo je u uvodnom dijelu zamjenik gradonačelnika Joze Vranješ.

U ime oporbenog kluba vijećnika Sretan Glavičić izrazio je pijetet prema poginulim pripadnicima PPN ,,Kobac'' no i neslaganje sa ,,načinom realizacije ove plemenite inicijative''.

- Lokacija nije primjerena jer se radi o križanju koje je ocijenjeno kao opasno i nije mu mjesto na ovom skučenom prostoru na kojem ne ispunjava svoju spomeničku funkciju i značaj. Nadalje, postavljanje ovih spomenika treba biti u skladu s planovima nižeg reda, jer struka treba imati posljednju riječ. Također, javni natječaj sa programskim zadatkom bio bi jedini ispravan put za realizaciju ovih projekta. Zbog svega navedenog, predlažemo da se odustane od ove lokacije i da se nađe neko bolje rješenje na predjelu Zelenke, obrazložio je Glavičić.

Zamjenik gradonačelnika odgovorio je da se radi o sigurnom križanju jer je sanacija završena i raskrižje semaforizirano.

- Spomenik će biti postavljen na javno prometnoj površini koja ne ulazi u pojas magistrale, a Postrojba posebnih namjena zna zašto su tražili su baš tu lokaciju. Prostorni plan Grada Makarske će se apsolutno poštivati a postavljanje spomenika definirano je čl. 2  Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama. Dakle, svi propisi će se poštivati. Stavljanje bilo kakvog negativnog predznaka na ovaj projekt govori dovoljno o njima samima, odgovorio Vranješ.

-Pokraj živih ljudi, njihovih suboraca i njihovih obitelji, ja sam uvijek sebi postavljao pitanje tko sam ja da određujem kakav će taj spomenik biti i gdje će biti postavljen. Moj je zadatak bio samo da provjerim krše li se neki zakonski propisi, zaključio je Vranješ.

Inicijativu su podržali svi gradski vijećnici osim vijećnika SDP-a koji su ostali suzdržani.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.