Gradsko vijeće podržalo osnivanje Lokalne akcijske grupe u ribarstvu ,,Bura''

Gradsko vijeće na prošloj je sjednici podržalo odluku o osnivanju Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Bura“ čiji će suosnivači uz Grad Makarsku biti  Općina Tučepi, Općina Brela, Općina Zagvozd, Općina Zadvarje i Općina Šestanovac.

Lokalna akcijska grupa u ribarstvu „Bura“, koja ima pravni oblik udruge, osniva se radi ostvarivanja zajedničkih interesa svih razvojnih dionika ribarstvenog područja koje obuhvaća, a koje je funkcionalno koherentno u geografskom, gospodarskom i društvenom smislu, te radi izrade i provedbe Lokalne razvojne strategije u ribarstvu.

Lokalne akcije grupe se osnivaju na inicijativu Europske unije a financirane su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Osnivaju se s ciljem osiguravanja održivog razvoja ribarstva i marikulture, rješavanja problema osiromašenja zaliha ribe, omogućavanja stvaranja novih prihoda ribarskim zajednicama. Kao najvažniji cilj zasigurno treba istaknuti zajedničko sinergijsko djelovanje i aktivnosti na područjima na kojima se osnivaju, a za to djelovanje potrebno je najmanje 5 jedinica od koje 3 moraju imat izlaz na more.

-Osnivanje LAGUR-a dovest će do povećanja radnih mjesta koja su vezana za ribarstvo, direktno ili indirektno, doprinijet će povezanosti ovih šest jedinica lokalne samouprave u gospodarskom i drugom smislu, povezivanje gospodarskog i javnog i civilnog sektora. Grad Makarska će sudjelovat kao osnivač na osnivačkoj skupštini te se ovlašćuje gradonačelnik odrediti ko će biti osoba koja će biti predstavnik Grada Makarske na osnivačkoj skupštini, objasnio je Mladen Buvinić, stručni suradnik JU Makarska razvojna agencija MARA dodavši kako osnivanje LAGUR-a ne donosi dodatno opterećenje za gradski proračun.

-Nakon što se LAGUR registrira zagarantirana su sredstva za ured i jednog djelatnika  te financijska sredstva za izradu strategije. U Makarskoj ima 11 registriranih obrta sa dozvolom za ribarenje. Njima će zasigurno osnivanje LAGUR-a pomoći, a nadamo se kad sve zaživi da će ih biti bar 15 ili 20, kazao je Buvinić.

-Imamo 11 registriranih ribara, vrijeme je da povećamo da brojke jer ipak smo primorski grad i more je naša tradicija. U osnivanju LAGUR-a vidim priliku umrežavanja ribara s Primorja s poljoprivrednim gospodarstvima u zaleđu s ciljem zajedničkog nastupa na tržištu. Jer turizam treba biti poticaj za razvoj ostalih gospodarskih grana, kazao je Frane Filipeti u ime kluba SDP-Stjepan Zelić.  Nakon potvrde da osnivanje lokalne akcijske grupe neće stvoriti dodatne troškove za gradski proračun, klub HDZ-a podržao je osnivanje ,,Bure'' dok su vijećnici Nezavisne liste Osejava glasali protiv držeći da iz obrazloženja odluke nije dovoljno jasno kakve konkretne koristi će osnivanje LAGUR-a donijeti Makarskoj i makarskim ribarima.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.