Gradsko izborno povjerenstvo Grada Makarske: Priopćenje izbornim sudionicima o obvezi poštivanja izborne šutnje

Zakonom o lokalnim izborima („Narodne novine,“ broj 144/12, 121/16, 98/19, 42/20, 144/20 i 37/21, dalje: Zakon) člankom 35. stavkom 3. propisano je da izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

U skladu s navedenom odredbom Zakona, izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja 2021., počinje u subotu, 15. svibnja 2021. u 00,00 sati, a završava u nedjelju, 16. svibnja 2021. u 19,00 sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela (članak 35. stavak 3. Zakona).

Gradsko izborno povjerenstvo grada Makarske poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od:

- iznošenja i obrazlaganja izbornih programa,

- objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima,

- postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka,

- pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike,

- upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima,

- postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža,

- kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.

Člankom 134. stavcima 2., 3., 4. i 5. Zakona propisano je da će se za prekršaj-povredu izborne šutnje kazniti novčanom kaznom:

- od 3.000,00 kuna fizička osoba,

- od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima,

- od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba,

- od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Povrede izborne šutnje prijavljuju se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima.

Kontakti za GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO GRADA MAKARSKE su:

MARIJANA VISKOVIĆ   091 761 7997

VALENTINA MEDIĆ   098 189 4537

Ili putem mail adrese: gip.makarska@izbori.hr

GRADSKO IZBORNO POVJERENSTVO

GRADA MAKARSKE

Zadnje vijesti

Imate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.