Gradonačelnik s novinarima o retrospektivi 2014.: Već u prvoj godini vlasti pokrenuti važni projekti, građanima veća socijalna prava

Gradonačelnik Tonći Bilić i zamjenik gradonačelnika Miro Družianić danas su održali posljednju konferenciju za novinare u ovoj godini na kojoj se gradska vlast tradicionalno osvrće na godinu na izmaku te predstavlja planove za sljedeću. Ovom prigodom gradonačelnik je novinarima čestitao božićno-novogodišnje blagdane te ih pozvao da Silvestrovo, ukoliko to vrijeme dopusti, provedu na Kačićevom trgu uz klapu Berulia i Jasmina Stavrosa.

Govoreći o ključnim potezima aktualne gradske vlasti u 2014.-oj gradonačelnik je istaknuo novi pristup rješavanju problema otpada bez kojega nema ni turizma i upravljanju gradskom imovinom, veća socijalna prava, uređenje nove gradske vijećnice, ulaganja u komunalnu infrastrukturu, pripremu projekata za natječaje resornih ministarstva te se osvrnuo na proračunski plan za 2015. godinu.

Prva vlast u zadnjih 10 godina koja je počela sustavno rješavati problem otpada
-Kakva je aktualna gradska vlast i koji je njezin način rada mislim da smo pokazali na primjeru rješavanja ključnog problema koji Makarsku prati već 10 godina, a koji je u ovoj godini eskalirao i zamalo ugrozio turističku sezonu, od koje većina stanovništva ovog grada živi. Nakon zabrane odlaganja otpada na splitskom Karepovcu, a nakon što nas je Županija ostavila na cjedilu, našli smo druga privremena rješenja, ali bez podizanja cijena za odvoz otpada našim građanima što je za nas najvažnije.
Svima je poznato da je konačno rješenje jedino Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici, no želim naglasiti da smo prva makarska vlast koja nije nastavila samo s vatrogasnim mjerama već smo počeli sustavno na rješavanju problema. To dokazuje naša edukativna akcija o važnosti razdvajanja otpada 'Skupi, složi, savjesno odloži' koja je na nedavno održanoj konferenciji na temu gospodarenju otpadom u Kninu, od strane predstavnika Ministarstva zaštite okoliša i prirode i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pohvaljena kao primjer dobre prakse. Kontinuirano smo radili i na poboljšanju komunalne infrastrukture: postavljeno je 13 zelenih otoka s 52 polupodzemna kontejnera, u funkciju smo stavili privremeno reciklažno dvorište na Zagonu( mogućnost razdvajanja 7 vrsta otpada: papir, plastika, staklo, metal, baterije, ee otpad, glomazni otpad), uveli dvije telefonske linije na koje se građani mogu javiti za odvoz većih količina otpada, a u pripremi je postavljanje još 3 zelena otoka sa 13 polupozemnih kontejnera. Kompletan izvještaj o prvom dijelu akcije, koja se sastojala od edukativnih radionica u školama i vrtićima i promotivnom dijelu, uskoro će se naći na službenim internet stranicama grada Makarske gdje se inače mogu pročitati sve informacije o kampanji. Ovaj dio posla kojega smo obavili, a on se, naravno, nastavlja i u 2015., posebno naglašavam jer je otpad i prilagođavanje novim standardima gospodarenja otpadom trajan problem s obzirom da se otvaranje regionalnog centra u Lećevici stalno odgađa( trebao je biti otvoren 2014.) i pod velikim je upitnikom i njegovo otvaranje 2017. To znači da će ovaj problem pratiti lokalne vlasti i u sljedećim izbornim ciklusima, a ja sam ponosan što smo baš mi udarili temelje nakon kojih više nema nazad, naglasio je gradonačelnik.

Veća briga za gradsku imovinu: U Makarskoj se radi drugačije
Ono što želim reći jest da se u Makarskoj radi drugačije. To smo dokazali pristupom rješavanja problema s otpadom, to dokazujemo i novim načinom upravljanja gradskom imovinom pri čemu prije svega mislim na uvođenje reda u upravljanju gradskim poslovnim prostorima, na pomake u proceduri vraćanja zemljišta Park šume Peškera u vlasništvo Grada koje je pred realizacijom i stavljanje u funkciju drugih gradskih nekretnina s ciljem punjenja gradske kase i omogućivanja našim građanima kvalitetniji život, izjavio je gradonačelnik osvrnuvši se i na realiziranje i započete važnije projekte u 2014.-oj.

Gradsko vijeće se nakon 8 godina vratilo kući
Nepostojanje dokumentacije otežavajući je faktor no to nas nije spriječilo u radu.
Podsjećam na useljenje građana u stanove POS-a, početak izgradnje tzv. treće trake za zgrade POS-a, osiguravanje sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt rekonstrukcije i nadogradnje stare upravne zgrade na sportskom centru (za koji smo dobili jednoglasnu potporu svih političkih stranaka i lista u Gradskom vijeću), apliciranje na javni poziv Ministarstva turizma za sufinanciranje dokumentacije za žičaru i ono što mi je iznimno drago - realizaciju projekta gradske vijećnice čime smo nakon 8 godina omogućili da se Gradsko vijeće vrati kući – i sve to u godinu dana, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Veća socijalna prava: Božićnice umirovljenicima, stipendije studentima
- Još jedan primjer da se u Makarskoj radi drugačije jest i to što smo nakon pet godina podijelili božićnice umirovljenicima i stipendije studentima. Kao gradonačelnik iskoristio sam svoje pravo iz proračunske pričuve za 2014. koja su mi preostala dodijelim sredstva socijalno najugroženijim obiteljima. Vremena su teška i ne smijemo zaboraviti da brojni naši sugrađani jedva spajaju kraj s krajem. Zato socijalna prava najugroženijih, za razliku od nekih drugih sredina i većih od Makarske, nismo rezali niti ćemo ih rezati u 2015., obećao je gradonačelnik osvrnuši se na samom kraju na nedavno usvojeni gradski proračun za 2015. godinu

Proračun za 2015: Ambiciozan ali i realan, socijalan i razvojan

Zato socijalna prava najugroženijih, za razliku od nekih drugih sredina i većih od Makarske, nismo rezali niti ćemo ih rezati u 2015.,To smo pokazali na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća koje je izglasalo proračun od 84 milijuna kuna, a zbog kojega smo doživjeli napade od oporbe. Da je proračun manji nego što je bio 2014. prozvali bi nas da nije razvojan i da kočimo investicije, a budući da je veći kažu da je prehrabar i prenapuhan. Kao gradonačelnik koji je odgovoran za proračun mogu se složiti s tim da je isti ambiciozan, ali je u isto vrijeme i realan, socijalan i razvojan.

Moj odgovor kritičarima je sljedeći: Na veći dio povećanja prihoda računamo jer se zadnjih mjeseci puno radilo na pripremi projekata od kojih se očekuju pomoći od resornih ministarstava i eu fondova. Bez obzira na skeptične primjedbe oporbe to je jedini ispravni put kojim gradska uprava treba ići i koji treba zagovarati svaka vlast koja bude na čelu grada. Veće investicije na žalost ne možemo realizirati( bar ne u cijelosti) kroz gradski proračun jer ćemo kredit za dvoranu otplaćivati do 2021. i ozbiljan rad na projektima za koje sutra možemo osigurati sufinanciranje jedini pravi put. Čeka nas puno posla, ali zato su nas građani i izabrali. Oni žele efikasniju gradsku upravu i to je ono što im moramo pružiti u sljedećem razdoblju. Ni u 2015. nismo zanemarili ulaganja u ono što je građanima također važno – komunalnu infrastrukturu. Spomenut ću samo neka veća ulaganja: rekonstrukcija i izgradnja groblja u Velikom Brdu, završetak uređenja Trga Tina Ujevića i ulica u staroj gradskoj jezgri, oborinska kanalizacija na Zelenki, Zadarska ulica, Zagrebačka ulica, ulice oko zgrada POS-a i tzv. treća traka, ulice na predjelu Požare, uređenje Park šume Osejava, poluotoka Sv. Petar, uređenje pothodnika na Moči. To su samo neki projekti našeg plana za 2015. koji je možda ambiciozan, ali mi iza njega stojimo i uvjeren sam da ćemo ga ostvariti. Pametnim upravljanjem gradom i još većim angažmanom gradskih službi, o proračunu teškom 80-ak milijuna kuna neće se više govoriti kao nerealnom i prenapuhanom jer Makarska ima kapacitete kojim ga može ostvariti, zaključio je gradonačelnik Tonći Bilić.

Nikad bolja suradnja sa kulturnim i sportskim udrugama, gradske manifestacije na zavidnoj razini

- Kao zamjenik gradonačelnika zadužen za društvene djelatnosti želim reći da smo u 2014.-oj obavili veliki posao. Dvije krucijalne manifestacije, Makarsko ljeto i Božićni grad, prema mišljenju poznavatelja, bolje su nego ikada, na zavidnoj razini. Grad je ostvario odličnu suradnju sa ustanovama i udrugama u kulturi i sportu kao i drugim gradskim udrugama, sukladno našim mogućnostima skrbimo o dječjem vrtiću, ulažemo u naše škole. Za socijalu Grad Makarska izdvaja iznimno mnogo i pri tome ne mislim samo na vraćanje božićnica i studentskih stipendija nego i na jednokratne pomoći, plaćanje podstanarstva i struje i druge vidove socijalne pomoći. Iznimno sam ponosan što smo od svibnja do listopada uspjeli organizirati čak 11 festivala( Dalmacija Wine Expo, DokuMA film festival, Festival klapa uz mandoline i gitare, Makarska jazz festival, Makarsko etno festival, Festival ribe, Festival putovanja, Festival torte Makarane, Foton, Festival kuhara amatera Marendin), a zahvaljujući angažmanu gradonačelnika u 2015. imat ćemo i međunarodno natjecanje kuhara i konobara, istaknuo je Družianić koji je posebno pojasnio kriterije oko dodjele bonova umirovljenicima koji su u prvom tjednu podjele iz različitih razloga ostali zakinuti.
- Javilo nam se oko 125 ljudi koji su smatrali da trebaju biti na popisu, a nisu bili. Njih četrdesetak nije bilo na popisu zahvaljujući propustu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i greška je ispravljena, 1/3 je svoju mirovinu ostvarila u nekom drugom gradu u Hrvatskoj pa smo im sugerirali da moraju promijeniti adresu kako bi ostvarili prava što je većina njih i učinila, dok je 1/3 njih svoju mirovinu ostvarila u BiH, nekoj drugoj republici bivše države ili u nekoj drugoj državi u inozemstvu. Oni, na žalost, ne udovoljavaju uvjetima i ove godine neće dobiti božićnice, ali to ne znači da za sljedeću godinu nećemo razmišljati i o toj kategoriji umirovljenika, pojasnio je Družianić.


 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.