Gradonačelnik predložio Gradskom vijeću drugi paket mjera za poduzetnike: Djelomično oslobađanje od plaćanja poreza na javne površine i zakupnine za lipanj, srpanj i kolovoz

 S ciljem ublažavanja gospodarske krize nastale širenjem bolesti COVID-19 i očuvanja radnih mjesta, gradonačelnik Makarske Jure Brkan predložio je Gradskom vijeću drugi paket mjera za pomoć poduzetnicima. Drugim paketom mjera obuhvaćeni su svi korisnici javno prometnih površina na području grada Makarske te svi zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Makarske koji će, uz predočenje dokaza o padu prometa, biti djelomično oslobođeni plaćanja obveza za lipanj, srpanj i kolovoz 2020. godine.

1.Prema prijedlogu gradonačelnika, obveznici plaćanja poreza na korištenje javnih površina,za godišnje porezno razdoblje, u I., II. i III. zoni oslobodit će se od plaćanja poreza za 2020. i to za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz u visini 50% mjesečnog iznosa, odnosno za 12,5%  ukupnog iznosa godišnjeg poreza za 2020.

2. Obveznici plaćanja poreza na korištenje javnih površina, za godišnje porezno razdoblje u zoni Peškera, oslobodit će se od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za 2020. i to za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz, odnosno za 25 % ukupnog iznosa godišnjeg poreza za 2020.

3. Obveznici plaćanja poreza na korištenje javnih površina, za ljetno porezno razdoblje, djelomično se oslobađaju od plaćanja poreza za 2020.  i to za mjesece lipanj, srpanj i kolovoz, u visini 50% mjesečnog iznosa, odnosno za 30 % ukupnog iznosa poreza za ljetno porezno razdoblje za 2020., neovisno o zoni.

Svi obveznici svoje pravo djelomičnog oslobađanja od plaćanja poreza na korištenje javnih površina mogu ostvariti  podnošenjem zahtjeva Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti uz 2 uvjeta: da imaju pad prihoda najmanje 50% u razdoblju od 1. lipnja do 31. kolovoza 2020., u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, za objekt za koji se podnosi zahtjev te da na dan podnošenja zahtjeva nemaju dospjelih dugovanja prema Gradu Makarskoj.

Zahtjev se može podnijeti u razdoblju od 01. do 15.rujna 2020., uz dostavu dokaza, elektroničkim putem na adresu elektroničke pošte Grada Makarske: pisarnica@makarska.hr ili pisarnica2@makarska.hr ili putem poštena adresu Grad Makarska, Upravni odjel za komunalne djelatnosti.

Prema prijedlogu gradonačelnika, djelomično oslobađanje od plaćanja obveza za lipanj, srpanj i kolovoz 2020., u visini od 50%, mogu ostvariti i zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Makarske. Svoje pravo mogu ostvariti podnošenjem zahtjeva Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti, pod sljedećim uvjetima: da imaju pad prihoda najmanje 50%, za mjesec za koji podnose zahtjev, u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a koji se odnosi na poslovni prostor za koji se podnosi zahtjev te da na dan podnošenja zahtjeva nemaju dospjelih dugovanja prema Gradu Makarska.

Korisnici poslovnih prostora zahtjev moraju podnijeti za svaki mjesec zasebno i to do 20.u mjesecu za prethodni mjesec, uz dostavu dokaza o ispunjavanju uvjeta. Zahtjev se podnosi elektroničkim putem na adresu elektroničke pošte Grada Makarske pisarnica@makarska.hr ili pisarnica2@makarska.hr ili putem pošte na adresu Grad Makarska, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, s naznakom zahtjev za djelomično oslobađanje od plaćanja zakupnine za mjesec____ 2020.

Podsjetimo, prvi paket mjera Gradsko vijeće usvojilo je još u svibnju, a njime su obveznici plaćanja korištenja javnih površina za godišnje porezno razdoblje u I.II.III. zoni kao i zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Makarske (koji nisu radili ili su imali pad prometa od 50% ) bili oslobođeni svih obveza za ožujak, travanj i svibanj te prvog polugodišnjeg obroka komunalne naknade za 2020. godinu.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.