Gradonačelnik Jure Brkan: Stanje u gradskoj blagajni je stabilno, rebalans proračuna tek na jesen

Kako je kriza zbog širenja bolesti COVID-19 utjecala na punjenje gradske blagajne, hoće li biti smanjenja plaća u gradskoj upravi i rezanja proračuna, jedna je od tema koja je dominirala aktualnim satom zadnje sjednice Gradskog vijeća. Gradonačelnik Jure Brkan, odgovarajući na pitanja vijećnika Tonća Bilića(SDP), naglasio je kako je proračun Grada Makarske stabilan i to isključivo zahvaljujući akumulaciji sredstava u protekle tri godine. Rezanja proračuna će biti, ali vjerojatno ne prije rujna.


- Grad Makarska je u protekle tri godine akumulirao dosta sredstava na svom račun i mogu slobodno reći da u povijesti nije bio ovoliko likvidan. Ovakvu situaciju možemo zahvaliti isključivo pametnom upravljanju jer smo 2017. zatekli jako loše stanje. Prva tri mjeseca ove godine punjenje proračuna je bilo dobro, a u četvrtom mjesecu nije bilo nikakvih prihoda osim komunalnog doprinosa. Peti mjesec je već nešto življe, a očekujemo da ćemo šesti mjesec biti još bolji. Generalno, ono što nas održava na životu je akumulacija sredstava, u stanju smo financirati sve svoje troškove i infrastrukturne projekte koje smo započeli. Dio radova koje smo planirali su skoro završeni: oborinska kanalizacija u Ulici Molizanskih Hrvata, pristupna cesta vrtiću na Zelenci, Stari velikobrdski put, radovi na oborinskoj kanalizaciji kraj café bara Monaco idu planiranom dinamikom, a dio radova smo prebacili za jesen. Čekat ćemo rezultate turističke sezone i onda odlučivati o rezovima. Ne vjerujem da će to biti prije rujna, naglasio je gradonačelnik.


Na upit vijećnika Marka Raosa (HDZ) hoće li se smanjivati plaće u gradskoj upravi gradonačelnik je odgovorio kako njegova plaća iznosi 12.500,00 kuna, plaća zamjenika gradonačelnika Dražena Nemčića 10.000,00 kuna, dok drugi zamjenik gradonačelnika koji je volonter ne prima plaću u Gradu Makarskoj.


-Eto, vi recite koliko bih trebao smanjit plaće i kome da to dam. Ja mislim da je smanjenje plaća populistička mjera s kojom bez cjelokupnog sagledavanja situacije nećete nikome pomoći. Ono što je važno jest da je gradski proračun stabilan, da smo likvidni, da možemo fincirati sve svoje troškove i osigurati normalno funkcioniranje svih javnih usluga. Tek onda konkretnim mjerama možemo pomoći našim poduzetnicima, a sutra i našim građanima, komentirao je Brkan.