Gradonačelnik Jure Brkan potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava: 12, 5 milijuna kuna za revitalizaciju zaseoka Kotišina

Gradonačelnik Makarske Jure Brkan danas je u Banskim dvorima sa ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislavom Petricem potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt ''Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina''. Projekt je prijavljen u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode u okviru Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.'' Svečanom potpisivanju uz gradonačelnika Makarske nazočila je i ravnateljica Javne ustanove Makarska razvojna agencija MARA Lidija Vukadin Vranješ.


- Sretan sam i ponosan zbog ovog projekta čijom ćemo realizacijom obnoviti našu vrijednu kulturnu baštinu, a koji je ujedno i platforma za kvalitetan razvoj kulturnog turizma. Prvi dio projekta, iznalaženje sredstava za financiranje, je završen. Sada nas čeka drugi dio, provedbene aktivnosti s kojima krećemo odmah. Zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije koji su nam omogućili financiranje te Lidiji Vukadin Vranješ koja je uspješno vodila projekt, komentirao je nakon svečanog potpisivanja gradonačelnik Jure Brkan.


Podsjetimo, projekt „Revitalizacija kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina“ uspješno je prošao svih 7 faza postupka dodjele bespovratnih sredstava te je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a, u svojstvu Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, donijelo Odluku o financiranju projekta. Ukupni prihvatljivi troškovi nakon provjere prihvatljivosti iznose 14.715.743,08 kn, dok iznos bespovratnih sredstava iznosi 12.508.313,68 kuna. Preostali iznos od 15%, tj. 2.207.429,40 kuna predstavlja iznos sufinanciranja projekta od strane prijavitelja i partnera.
Projektni partneri su Turistička zajednica Grada Makarske, Javna ustanova „Park prirode Biokovo“i Tip Extreme.


Lokacija projekta, zaseok Kotišina, osigurava preusmjeravanje žarišta turističke potražnje van obalnog pojasa u aktivnosti i sadržaje zasnovane na kulturnoj i prirodnoj baštini, te sinergiji turizma i lokalnih sistema proizvodnje. Kulturna baština obuhvaćena ovim projektom odnosi se na Veliki Kaštel, Crkvu sv. Martina i Crkvu sv. Ante.
Nakon potpisivanja ugovora nazočne je, uz ministricu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelu Žalac i ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Čorića, pozdravio i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.
 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.