Gradonačelnik Jure Brkan o putu do samostalnog Doma zdravlja: Nije problem zakon nego financijska konstrukcija

Nedavno održani sastanci na temu makarskog Doma zdravlja, na kojima je gradonačelnik Jure Brkan  o mogućnostima izdvajanja makarske ispostave i njezina financiranja razgovarao sa ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Markom Rađom, ministrom zdravstva Vilijem Berošem i predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, na zadnjoj su sjednici Gradskog vijeća izazvali su očekivano zanimanje  vijećnika.

-Je li vam žao što se Grad Makarska 2018. nije uključio u javnu raspravu o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti i pokušao utjecati na izmjenu članka zakona po kojem bi Grad Makarska danas mogao biti osnivač Doma zdravlja, pitala je SDP-ova vijećnica Jagoda Martić.

-Ne žalim za tim jer i da jesmo sudjelovali pitanje je koliko bi to utjecalo na promjenu zakona koji, kako nam je objašnjeno na održanim sastancima, ni danas ne isključuje mogućnost osnivanja samostalnog Doma zdravlja. Ključni problem nije u tome što bi Županija formalno ostala njegov osnivač već što mi s osnivanjem Doma zdravlja dobivamo i obaveze, a ne samo prava, a taj Dom zdravlja i dalje ostaje centralna ustanova ne samo na Makarskom primorju nego i u Zabiokovlju. Detaljnom analizom potvrđeno nam je da su hemodijaliza i stacionar ,,vječni gubitaši'' i taj minus se sada balansira s prihodima iz nekih drugih ordinacija. Ali usluge hemodijalize i stacionara koriste građani s cijele Rivijere i šire i mi na jednom od sljedećih sastanka trebamo razriješiti pitanje tko će zatvarati taj minus, a Grad Makarska će kao i uvijek financirati nadstandard. Dakle, nije problem u tome tko će biti osnivač nego u zatvaranju financijske konstrukcije te zato pozivam i okolne jedinice lokalne samouprave da se uključe u ovaj zajednički projekt, odgovorio je gradonačelnik Jure Brkan.

 

Novi sastanak na temu osnivanja samostalnog Doma zdravlja trebao bi se održati sa predstavnicima Županije Splitsko-dalmatinske u Ministarstvu zdravstva.

 

 

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.