Grad Makarska: Predstavljen projekt nove katastarske izmjere

U organizaciji Grada Makarske u zgradi Grada po prvi put je organizirano predstavljanje projekta nove katastarske izmjere i obnove zemljišne knjige na kojem su uz članove Međustranačkog vijeća nazočili i Jelenka Alemani, sutkinja Općinskog suda, Biljana Puharić, predsjednicaOpćinskogDržavnog odvjetništva i Davor Gojanović, voditelj  katastarske ispostave u Makarskoj.

Govoreći o važnosti projekta, predsjednik uprave Geodetskog zavoda iz Splita Robert Klojčnik podsjetio jeda se danas u Hrvatskoj čak 70 posto zemljišnih evidencija bazira na podacima izmjere koju je provela austrougarska vlast . Razlike između podataka navedenih u registru i stvarnog stanja na terenu, naglasio je Klojčnik, razlog su kočenja svih investicija, nesigurnosti u pravnom prometu, upitne zaštite stečenih prava, neprovedivosti zakona, povećane korupcije i kriminala i drugih negativnih posljedica.
-U projektu nove katastarske izmjere neophodno je sudjelovanje individualnih vlasnika nekretnina,  jedinica lokalne samouprave, javnih tvrtki, Državne geodetske uprave, Ministarstva pravosuđa i nadležnih organa i izvoditelja geodetskih radova. Postupak se sastoji od dva dijela: tehničkog koji podrazumijeva mjerenje i prikupljanje podataka, te javnog izlaganja gdje se svi podaci prikupljeni katastarskom izmjerom izlažu pred komisijom. Što se tiče financiranja, dosadašnja praksa bila je da Republika Hrvatska preko Državne geodetske uprave financira 40 posto troškova, dok bi jedinicama lokalne samouprave ostalo pokriti preostalih 60 posto. No, kako je država smanjila sredstva za izmjeru, a velik broj sporazuma je već potpisan to bi značilo dugogodišnje čekanje. Zato se sve više jedinica odlučuje za financiranje u 100-postotnom iznosu s obzirom da se radi o sistemu koji je, uz mogućnost kreditiranja od strane HBOR-a i počeka od 5 godine, uvelike isplativiji građanima, pojasnio je.
Prema izračunu Geodetskog zavoda, a pod pretpostavkom da novom katastarskom izmjerom u Makarskoj bude obuhvaćeno cca 66 hektara(1100 parcela) orijentacijska cijena za tehnički dio bila bi 5,6 milijuna, a izlaganje na javnom uvidu, koje čini 25% cijene za tehnički dio 1,4 milijuna kuna.  Sukladno tome, zaključio je Klojčnik, cijena po parceli bi bila cca 930 kuna što je puno manji iznos od onog kojeg, kada pojedinačno sređuju imovinsko pravne odnose, građani plaćaju geodete i odvjetnike.
Završetkom projekta i osnivanjem novog katastra i zemljišne knjige, kako je naglašeno, općine i gradovi dobivaju cjelokupne, ažurne i točne zemljišne knjige, te veću cijenu i pravnu sigurnost u prometu nekretnina.
Predstavnici svih državnih institucija bili su jednoglasni u zaključku da je nova katastarska izmjera neophodna jer upravo neusklađenost podatka u registru i stvarnog stanja na terenu  koči ostvarivanje zaštite prava građana, započinjanje investicijskog ciklusa od strane Grada kao i korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije.
Projekt  su javno podržali i gradonačelnik Tonći Bilić i njegova zamjenica Lori Veličković koji su nagalsili  da je to jedini pravi put u utvrđivanju stvarnog stanja nekretnina, bez obzira na probleme koje je pokazala dosadašnja praksa( nedostatak stručnih kadrova i financijskih sredstava). Najavili su i animiranje građana bez kojih se ovaj razvojni projekt ne može realizirati.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.