Grad Makarska potpisao ugovor: Počinje planska sterilizacija uličnih mačaka po programu ''Uhvati-steriliziraj-vrati''

S ciljem kontrole populacije slobodnoživućih(uličnih) mačaka i poboljšanja kvalitete njihova života Grad Makarska je od 1. veljače započeo s provedbom planske sterilizacije koja će se vršiti tijekom cijele 2019. godine. Ugovor je sklopljen sa tvrtkom Animalis Centrum d.o.o. koja će, u suradnji sa Udrugom ''Šapama od srca Makarska'', Veterinarskom ambulantom Filipović i Veterinarskom praksom Snoopy Makarska, akcije provoditi po tzv. TNR programu. Takvi postupci sterilizacije uličnih mačaka poznati su pod nazivom „Trap-neuter-release“ odnosno „Uhvati-steriliziraj –vrati“ i pokazali su se kao najjeftiniji, najhumaniji i najučinkovitiji način smanjenja broja uličnih mačaka i poboljšanja njihove kvalitete života. Sterilizirana/kastrirana mačka neće se pariti par puta godišnje – njezino zdravlje će biti zaštićeno od mačjih zaraznih bolesti; neće se kotiti par puta godišnje – njen imunitet i opće stanje će time biti bolji; neće prenositi zaraze koje nastaju zbog prenapučenosti mačaka na ograničenom području kao što je grad; neće se tući međusobno, uzrokovati buku i obilježavati mokraćom okolinu u kojoj borave.

Budući da u Hrvatskoj ne postoji azil za mačke, organizacija sterilizacije/kastracije, oporavak i vraćanje na lokaciju u rukama je malobrojnih volontera i ljubitelja mačaka, a na našem području bila je angažirana udruga ''Šapama od srca''. Upravo na njihovu inicijativupotpisan je ugovor prema kojem će se ubuduće sve troškove akcija snositi Grad Makarska. Sterilizacija mačaka provodit će se pod nadzorom Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Grada Makarske.

Zadnje vijestiImate pitanja?
Pošaljite nam upit!

Vaši podaci pohraniti će se na email serveru i koristit će se isključivo u svrhu komunikacije s Vama nastavno na poslani upit, te se neće dijeliti s trećim stranama bez Vaše izričite privole.